Näitä asioita kysytään putkiremontista

Kuvituskuva. Kuva: Mervi Ala-Prinkkilä

Putkiremontti herättää taloyhtiössä monia kysymyksiä. Erityisesti osakkaita ja asukkaita putkiremontti mietityttää, sillä se on heille usein vieras asia.

1. Taloyhtiömme viemärit ovat muovia, joten ne eivät voi ruostua puhki. Miksi ne pitää uusia?

Muovikaan ei ole ikuista. Ennen vuotta 1974 valmistetut muoviviemärit eivät ole ominaisuuksiltaan kovin kestäviä. Happi vaikuttaa heikentävästi muovin ominaisuuksiin. Niiden käyttöiäksi on arvioitu noin 40 vuotta. Uudemmat muoviviemärit kestävät noin 50 vuotta.

2. Miksi remontin neliöhinta on niin korkea?

Putkiremontti on yksittäiselle osakkaalle kallis. Viemäreiden ja vesiputkien uusiminen kestää pitkään, työtunteja ja tarvikkeita kuluu paljon ja työhön käytetään ammattilaisia. Vastineeksi taloyhtiö saa uudet vesiputket ja korjatut kylpyhuoneet jokaiseen huoneistoon. Vaikka viemäreitä ei vaihdettaisi uusiin, vaan ne sukitettaisiin tai pinnoitettaisiin, työ tehdään käsityönä ja se vaatii suurta tarkkuutta. Tämä kaikki maksaa.

3. Mitä putkiremontissa korjataan?

Yhtiökokous päättää hankesuunnitteluvaiheessa, mitä korjauksia sisällytetään putkiremonttiin. Usein pelkkien viemäreiden ja vesijohtojen lisäksi parannetaan myös ilmanvaihtoa ja sähköverkostoa. Jotkin taloyhtiöt korjaavat myös yleisiä tiloja, koska putkiremontin yhteydessä se on edullisempaa kuin erikseen tehtynä. Jokaisen taloyhtiön osakkaat päättävät siis yhtiökokouksessa remontin laajuudesta. Voit vaikuttaa remonttiin liittyviin päätöksiin lukemalla huolellisesti kaikki saamasi tiedotteet ja osallistumalla yhtiökokoukseen.

4. Voiko oman keittiöremontin tehdä putkiremontin yhteydessä?

Keittiöremontti on usein mahdollista tehdä putkiremontin yhteydessä. Voit selvittää asian suunnitteluvaiheessa ottamalla yhteyttä isännöitsijään ja suunnittelijaan.

5. Voinko itse ostaa laatat ja hanat?

Voit hankkia laatat ja hanat myös itse. Ole kuitenkin jo suunnitteluvaiheessa yhteydessä asiasta projektinjohtajaan tai suunnittelijaan. Näin varmistat, että toivomasi hanat täyttävät kaikki määräykset, joita kalusteille tänä päivänä asetetaan. Hanoja tai laattoja ei myöskään kannata hankkia ennen kuin olet saanut taloyhtiöltä niihin hyväksynnän. Laatoissa on laatueroja, ja toimitusaikojen kanssa voi tulla ongelmia. Laattamenekki tulee lasketuttaa suunnittelijalla ennen tilausta, jotta saat laattoja tarpeellisen määrän.

Lue loput 96 kysymystä ja vastausta Sata ja yksi kysymystä putkiremontista -kirjasta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti