Kannattaako asua vuokralla?

Kuva: Bigstock

Suomessa on totuttu ajattelemaan, että omistusasunnon hankkiminen on lähes poikkeuksetta kannattavaa – kerryttäähän asunto lopulta omistajansa varallisuutta. Asuntolainan lyhentäminen voi kuitenkin tehdä huomattavasti vuokranmaksua suuremman loven kuukausibudjettiin, jolloin rahaa jää vähemmän muuhun.

Missä kaupungeissa vuokra-asuminen tuo eniten säästöä kuukausitasolla? Entä missä asuntolainan lyhennys on kannattavampaa?  VertaaEnsin selvitti Tilastokeskuksen aineistojen perusteella kaupungit, joissa asumismuodon valinta vaikuttaa eniten kuukausittaisiin asumiskustannuksiin.

Sekä Suomen kalleimmat vuokrat että asuntojen hinnat ovat Helsingissä. Tilastokeskuksen vuokratilastoista selviää, että kaksioiden keskimääräinen neliövuokra oli koko Helsingissä vuonna 2020 17,87 euroa. Näin ollen 50 neliön kaksion keskimääräiseksi kuukausivuokraksi saadaan 916,50 euroa.

Samaisen 50-neliöisen kaksion kohdalla asuntolainan lyhennys ja yhtiövastike kustantavat arviolta 1 236,67 euroa kuukaudessa. Hintaeroa vuokralla asumisen ja asuntolainan lyhentämisen välille jää siis Helsingissä 343,17 euroa kuukaudessa vuokralla asumisen hyväksi.

Edeltävissä laskelmissa on huomioitu koko Helsingin keskiarvo, mutta aluekohtaiset hintaerot ovat tätäkin suurempia. Kalleimmalla Helsinki 1 -alueella, joka kattaa esimerkiksi Punavuoren, Eiran ja Kruununhaan, 50 neliön kaksion vuokraksi saadaan peräti 1 071 euroa kuukaudessa.

Edullisimmillaan omistusasunnon kuukausittaiset kustannukset voivat olla yli sata euroa vuokraa edullisempia. Selvin euromääräinen ero omistusasumisen eduksi nähdään Jyväskylä 2 -alueella, jossa 50 neliön esimerkkikaksiossa voi asua lainaa lyhentämällä peräti 144,42 € halvemmalla asunnon vuokraamiseen verrattuna. Omistusasuminen tulee kuukausitasolla yli 100 euroa edullisemmaksi myös Kotkassa, Kajaanissa Riihimäellä sekä Hämeenlinnan, Lahden ja Lappeenrannan keskusta-alueiden ulkopuolella.

Koko artikkeli VertaaEnsin-palvelun sivuilla.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti