Näin vältyt ampiaisvierailta roska-astialla

Kuva: Bigstock

Ampiaisten välttely kannattaa aloittaa jo keittiöstä. Roska-astiassa liian avoimesti lojuvat ruuantähteet saattavat houkutella luokseen kutsumaattomia vieraita. Biojäte kannattaa lajitella, samalla ampiaiset pysyvät loitolla.

Makeat jätteet, varsinkin pakattomat hedelmät ja marjamäski, houkuttelevat ampiaisia. Myös omenat ovat varma houkutin. Ylimääräisille omenoille kannattaa ensisijaisesti etsiä erilaisia hyödyntämistapoja: käyttökelpoisille omenoille voi löytyä ottajia sosiaalisen median omenapörssien kautta tai lähiseudun hevostalleilta ja metsästysseuroista.

Jäteomenat ovat asia erikseen. Pieniä määriä jäteomenia saa laittaa kiinteistön biojäteastiaan, mutta suurina määrinä ne tekevät liikuteltavasta jäteastiasta liian painavan jäteauton kuljettajille. Kotitaloudet voivat viedä jäteomenia Rosk’n Rollin jäteasemille, enintään 200 litraa vastaanotetaan maksutta. Omenat ohjataan biojätteen mukana biokaasun tuotantoon.

Näin estät hajuhaitat

1. Nesteet viemäriin
Ruuantähteistä kannattaa valuttaa nesteet ja liemet viemäriin ennen kuin laitaa ne biojätepussiin. Biojätepussin pohjalle voi laittaa silputtua munakennoa, talouspaperia tai sanomalehteä imemään ylimääräistä kosteutta. Näin pussi ei pääse helposti hajoamaan.

2. Jätteet pussiin ja pussin suu kiinni
Tärkeintä on, ettei biojätettä heitetä esimerkiksi taloyhtiön yhteiseen roskapönttöön irrallaan. Kauppojen hedelmäosastoilla laajasti jaossa olevat paperipussit sopivat biojätteelle erinomaisesti. Laita tähteet pussiin ja sulje se huolella – näin ampiaiset eivät löydä herkkuaterian äärelle. Myös muu uusiokäyttö on suositeltavaa. Biojätteet voi pakata esimerkiksi tyhjään muropakkaukseen tai sanomalehdestä taiteltuun pussiin.

3. Anna ilman kiertää
Hyvä teline biojätepussille on esimerkiksi reiällinen muovikori, koska se on ilmava ja kosteus pääsee haihtumaan. Umpinaisessa astiassa jäte pääsee muhimaan ja alkaa helpommin haista.

4. Vie biojäte riittävän usein
Jos biojätepussi hajoaa turhan usein, helppo niksi on vaihtaa pienempään roskapussiin ja -astiaan.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti