Näin sijoitusammattilainen analysoi taloyhtiön tilan nopeasti

Kuva: Ralf Ahlskog

Sijoitusammattilainen Miika Vuorensola kertoo sijoituskohteita analysoidessaan käyvänsä kohteet mielessäni ikään kuin suppilon läpi. Tämä mahdollistaa isomman määrän analysoinnin pienemmällä vaivalla.

− Minulla on jonkinlainen käsitys oman markkina-alueeni hinnoista, joten hinta suhteessa asunnon sijaintiin, kokoon ja kuntoon on ensimmäinen kriteeri millä karsin ison osan Etuoven hakuvahdin linkeistä. Seuraavaksi katson nopeasti asunnon vastikkeen, tehdyt remontit, taloyhtiön iän ja arvioin siitä saatavan vuokran. Näillä luvuilla pystyn laskemaan arvion vuokratuotosta, jota peilaan ko. alueen tuottovaatimuksiini.

Jos vielä näidenkin jälkeen kohde kiinnostaa, pyydän myyjältä taloyhtiön paperit. Tärkein näistä on isännöitsijäntodistus sekä tuloslaskelma ja tase. Energiatodistus on mainettaan parempi ja yhtiöjärjestys kertoo paljon.

Esimerkiksi yhtiöjärjestyksestä Vuorensola sanoo katsovansa ns. normaalista poikkeavat kohdat. Onko yhtiössä lunastuslauseke? Onko osakkaalla normaalia enemmän ylläpitovastuuta? Voiko osakkaana olla yritys? Onko asunnon vuokraaminen kielletty?

Lue Miika Vuorensolan artikkeli kokonaisuudessaan tästä!

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti