Näillä vinkeillä poistat sammalet itse kodin tai mökin katolta

Kuva: Sokeva

Talon tai mökin katolla rehottava vihreä sammal on toisten mielestä esteettinen haitta, toisten mielestä kodikasta. Sammalesta kannattaa silti hankkiutua pikaisesti eroon, kertoo Sokevan tiedote. Kasvustot heikentävät katon kuntoa ja voivat aiheuttaa kalliita vahinkoja. Katon puhdistus kannattaa yleensä tehdä noin 4–5 vuoden välein. Joissain kohteissa voi riittää uusintakäsittely jopa 10 vuoden välein.

Sammalet ja muut eloperäiset kasvustot keräävät itseensä kosteutta. Sammalen poisto auttaa myös estämään räystäskourujen tukkeutumista.

Rautakaupoissa myydään kotikäyttöön tarkoitettuja aineita, joilla katon voi puhdistaa edullisesti itse. Kuten kaikissa puhdistusaineissa, pakkausten merkintöihin ja valmistetietoihin on tärkeää tutustua aina ennen käyttöä. Mikrobikasvustoja tuhoavat puhdistusaineet sisältävät biosidejä. Siksi puhdistusaineiden levityksessä tulee käyttää suojalaseja, hengityssuojainta sekä suojakäsineitä.

Eikö kattoa voi puhdistaa painepesurilla?

Yleisimmät kattojen pintamateriaalit tiili, huopa ja mineriitti ovat huokoisia. Siksi kattoa ei kannata ikinä pestä painepesurilla. Paineen voimasta pinta voi huokoistua lisää, haljeta tai säröillä. Jos niin käy, katolle kertyy likaa, epäpuhtauksia ja jopa vettä, joka imeytyy rapautuneeseen materiaaliin. Kun katon pintaa rikotaan entisestään, mikrobikasvusto ilmestyy siihen entistä terhakkaammin.

Millaisella säällä katon puhdistus onnistuu?

Kiinteistön erilaiset huoltopesut voi aloittaa keväällä, kun lämpötila nousee yli +5 asteen. Niitä voi jatkaa pitkälle syksyyn, aina yöpakkasiin asti. Keskimäärin kattoja voi puhdistaa huhti-toukokuulta alkaen ja loka-marraskuuhun saakka.
Kasvuston on oltava kuivaa, kun työhön ryhdytään. Näin liuos pääsee tehokkaasti imeytymään ja tuhoamaan kasvuston. Katon pesua ei kannata aloittaa märällä säällä tai sateen uhatessa. Kuivaa tulisi olla vähintään päivän verran ennen käsittelyä ja muutama tunti sen jälkeen. Paras hetki katon puhdistukseen on puolipilvinen, sateeton päivä. Kuumassa auringonpaahteessa liuos voi kuivua tai haihtua liian nopeasti. Helteinen paahde kuumentaa katon, joten silloin sinne ei muutenkaan kannata kiivetä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti

KÄVIJÄTUTKIMUS

Kerro mielipiteesi Kiinteistölehden verkkosivusta, vastaa ja voita 100€!
Klikkaa tästä
close-link