Monessa kodissa säteilee liikaa

Sisäilman radonpitoisuus on monen kodin ongelma, uutisoi Yle. Säteilykeskus on tarjonnut apuaan, mutta apua ei oteta vastaan. Kanta-Häme on yksi Suomen korkean radonriskin alueista. Muut riskialueet ovat Päijät-Häme, Pirkanmaa, Itä-Uusimaa, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala.

Suomen radonpitoinen graniittinen kallioperä sekä ilmaa läpäisevät sora- ja hiekkaharjut ovat ikuisia radonlähteitä. Olosuhteet kuitenkin vaihtelevat paljon paikallisestikin.

Mitattavia rakennuksia on Stukin mukaan Suomessa 1,2 miljoonaa. Mitattujen rakennuksien tiedot on 124 000 kohteesta. Välttämättä kaikkia rakennuksia ei tarvitsekaan mitata, sillä esimerkiksi Oulun seudulla ei ole löydetty yhtäkään kohdetta, missä oltaisiin hätyytelty riskirajaa.

Paras mittausaika talvella

Radonin mittaus on aikaa vievää ja se onnistuu parhaiten talvella, jolloin lämmin ilma pyrkii vuotamaan ulos ja huonetilat alipaineistuvat jonkin verran. Silloin radonin vuotaminen maaperästä on helpompi havaita. Mittauspurkkia pidetään asunnossa kahden kuukauden ajan, sillä radonpitoisuudet voivat vaihdella sään, lämpötilan ja olosuhteiden mukaan.

Kriittinen raja on 400 becquereliä kuutiometrissä huoneilmaa. Jos määrä ylittyy, on aika suunnitella taloon radonremonttia. Yksi käytetyimmistä keinoista on rakentaa talon alapohjanrakenteisiin radonimuri, joka kerää kaasun pois.

Lue koko juttu Ylen nettisivuilta

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti