Mökkibuumi rauhoittumassa, tarjontaa ei ole riittävästi

Mökki Raaseporissa. Kuva Ralf Ahlskog

Koronapandemian matkustusrajoitusten aiheuttama mökkibuumi osoittaa hiljenemisen merkkejä, selviää Maanmittauslaitoksen torstaina julkistamista tilastoista.

Tehtyjen mökkikauppojen määrä kasvoi vuosi sitten tammi–heinäkuussa huimat 50 prosenttia vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

− Kiinteistövälittäjien mukaan mökeistä on ollut kova kysyntä. Kauppamäärien kuuden prosentin lasku johtunee siitä, ettei sopivaa tarjontaa ole riittävästi, arvioi Maanmittauslaitoksen rekisteripäällikkö Taisto Toppinen viraston tiedotteessa.

Mökkien mediaanihinta oli alkuvuonna 96 000 euroa, joka on kahdeksan prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Hintaa on nostanut runsas kysyntä.

Mökkien hinnat vaihtelevat paljon sijainnin, mökin kunnon ja varustelun mukaan. Kysyntä painottuu mökkeihin, jotka ovat kohtuuetäisyydelle kasvavia suuria kaupunkeja ja isojen vesistöjen rannoille.

Kaikkiaan tammi–heinäkuussa Suomessa tehtiin 43 700 kiinteistökauppaa, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona. Hankintoihin käytettiin 6,3 miljardia euroa, mikä on 34 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Omakotitalojen hinnat jatkavat nousuaan

Omakotitalojen hinnat jatkoivat reipasta nousuaan toisella neljänneksellä, kun lisätilaa etsivät etätyöläiset ovat pitäneet omakotitalojen kysyntää yllä.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat toisella neljänneksellä koko maassa 8,3 prosenttia viime vuodesta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna omakotitalojen hinnat nousivat 3,1 prosenttia.

Eniten hinnat nousivat suurissa kaupungeissa. Yli 100 000 asukkaan kunnissa hinnat nousivat 13,3 prosenttia ja 60 000–100 000 asukkaan kunnissa 8,3 prosenttia.

Pienimmissä kunnissa omakotitalojen hintojen nousu jäi alle seitsemään prosenttiin.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti