Mökki talvikuntoon ­– Viime hetken vinkit pakkasten varalle

Kuvituskuva. Kuva: Mervi Ala-Prinkkilä

Ratkaisevaa talvihuollossa on, pidetäänkö mökissä peruslämmitys vai jätetäänkö mökki kylmilleen. Talvikausi kannattaa käyttää hyödyksi rakentamisessa ja remontoinnissa.

Talvella sopiva peruslämpö mökille on noin 10°C. Tässä lämpötilassa putket eivät jäädy ja mökin sähkölaitteet pysyvät kunnossa. Tiskikaapin ja muiden vesikalusteiden ovet kannattaa jättää raolleen, jolloin lämpö pääsee paremmin kaapin sisään.

Mikäli mökki jätetään kylmilleen, on huolehdittava, että vesiputket ja kaikki vesiastiat on tyhjätty ja vesi poistetaan myös astianpesukoneesta sekä muista vettä käyttävistä laitteista.

– Lämmön lisäksi on huolehdittava mökin riittävästä ilmanvaihdosta, ettei kosteusvauriota pääse syntymään. Tulisijojen hormin pellit, tuhkaluukku ja mahdolliset ilmanvaihtoräppänät on hyvä jättää raolleen, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Ikkunoiden ja ovien tiivisteet on hyvä tarkistaa ja vaihtaa, mikäli ne eivät ole kunnollisia, mökkitontteja tarjoavan Finsilva Oyj:n maankäyttöasiantuntija Jukka Suhonen muistuttaa.

Mökin varusteiden talvisäilytyksessä on huomioitava, ettei ulkokalusteita tuoda sisään kosteina. Runsaasti kosteutta keräävät tekstiilit, eli pellavat ja puuvillat, on hyvä viedä pois mökiltä talven ajaksi. 

Muista katto ja rännit 

Vesirännien ruostumista voi ehkäistä putsaamalla niistä syksyn lehdet ja roskat. Paras aika puhdistukselle on ennen talven tuloa, jotta roskat eivät ole ehtineet jäätyä ja työ suoritetaan turvallisesti. Katolle tai tikkaille kiivettäessä on muistettava turvavaljaat.

– Katolla käydessä on hyvä tarkastaa samalla myös katon kunto ja puhdistaa se roskista ja sammaleesta, Jukka Suhonen muistuttaa.

Puhdistukseen on olemassa myös erilaisia työkaluja, joilla työn voi suorittaa maasta käsin. Mikäli työn haluaa jättää ammattilaisille, kotitalousvähennyksen voi hyödyntää myös mökillä.

Mökki saattaa houkutella talven aikana kutsumattomia vieraita. Varkaiden vuoksi on hyvä tarkistaa ovien lukitus ja viedä arvokkaimmat tavarat pois mökiltä tai laittaa ne lukkojen taakse. Mökit houkuttelevat myös jyrsijöitä, joten kuivaruoat on säilöttävä huolellisesti tiiviisiin astioihin.

Talvikauden muistilista:

  • Huolehdi peruslämmöstä ja ilmanvaihdosta
  • Säilö irtaimisto lukkojen taakse
  • Vie runsaasti kosteutta keräävät tekstiilit, esimerkiksi pellavat, pois mökiltä talven ajaksi
  • Siivoa katto ja rännit roskista sekä tarkista katon kunto
  • Poista jyrsijöitä houkuttelevat ruoka-aineet tai säilö ne huolellisesti
  • Innostu ensi kesästä ja tee remontit ennen mökkikauden alkua

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti