Miten sähköauton saa ladattua taloyhtiössä?

Kuva: Bigstock

Taloyhtiössä asuvan on syytä selvittää hyvissä ajoin ennen sähköauton ostoa, onko latauspisteiden toteuttaminen omassa yhtiössä mahdollista. Jos asiaa ei ole taloyhtiössä edes harkittu, niin ainakaan täyssähköautoa ei kannata mennä ostamaan vielä huomenna.

– Ei tosiaan voi mennä vain ostamaan sähköautoa, ja sen jälkeen vaatia taloyhtiötä rakentamaan latauspisteen, toteaa Porvoon kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Marika Sipilä.

Sähköauton latauspisteen rakentaminen saattaa vaatia ison ja hintavan remontin. Ensimmäisenä on selvitettävä yhtiön sähköverkon kunto. Taloyhtiön sähkökartoitus maksaa noin 500 euroa. Jos siitä päätetään siirtyä latausverkon suunnitteluun, hintaa sille kertyy tuhansia euroja.

Mitä vanhempi yhtiö, sitä todennäköisemmin edessä on paljon töitä. Kokonaisvaltainen sähköremontti sähköpääkeskuksineen, kaapelointeineen ja latausasemineen vaatii pihaan kaivinkoneen ja voi maksaa tuhansia euroja per autopaikka.

Yksittäisen latausaseman saa pihalle alle tuhannella eurolla ynnä asennuskulut, mutta tässä kohtaa taloyhtiöissä on muistettava osakkaiden tasapuolinen kohtelu. Jos yhtiö antaa tänään yhdelle osakkaalle luvan asentaa hybridiauton latauspisteen omalle autopaikalleen, niin riittääkö yhtiön sähköverkon kapasiteetti, jos luvan pyytäjiä on ensi viikolla viisi lisää.

– Viisasta olisi kysyä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa taloyhtiön asukkailta, kuinka moni harkitsee lähivuosien aikana sähkö- tai hybridiauton hankkimista, Sipilä vinkkaa.

Hän muistuttaa, että myös vakuutusyhtiöillä ja pelastuslaitoksilla voi olla sanansa sanottavana sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen.

Sähköautot ja niiden lataaminen ovat kuuma puheenaihe

Noin 2,7 miljoonaa suomalaista asuu taloyhtiöissä. Valtion kunnianhimoiset sähköautoilutavoitteet eivät voi toteutua, ellei taloyhtiöihin saada latauspisteitä.

– Aihe on todella ajankohtainen meidän puhelinneuvonnassamme, Marika Sipilä kertoo.

Pohdittavaa riittää, sillä vaihtoehtoja hankkeen toteuttamiselle on useita. Autopaikkoja voidaan muuttaa latauspisteiksi asennuttamalla autopaikoille latauslaitteet joko koko taloyhtiön yhteisenä hankkeena, yksittäisen osakkaan muutostyönä tai osakasvähemmistön hankkeena.

– Tärkeää on, että kaikesta sovitaan kirjallisesti. Tarvittaessa myös yhtiöjärjestystä tulee muuttaa. Toistaiseksi sähköautojen latauspisteitä on rakennettu lähinnä uusiin taloyhtiöihin. Vanhojen taloyhtiöiden kohdalla latauspisteen rakentaminen voi jopa nostaa yhtiön arvoa – ainakin niin kauan, kun ne ovat harvinaisia.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää taloyhtiöille tukea sähköauton latauspistehankintoihin vuosina 2018–2021. Tukea voi saada, jos latausmahdollisuus toteutetaan vähintään viidelle autopaikalle.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti