Mitä vuokranantaja voi tehdä, kun vuokralainen osoittautuu ketkuksi? Tamperelaisrouva kertoo huijarista, josta ei meinannut päästä eroon

Kuva: Bigstock

Aamulehti kirjoittaa tamperelaisesta Marjo Sekistä, joka vuokrasi asunnon  unelmavuokralaiselta vaikuttaneelle miehelle. Pian selvisi, että miehellä ei ollut aikomustakaan maksaa mitään.

Seki ei tullut tarkastaneeksi uuden vuokralaisen luottotietoja heti. Hän teki sen vasta, kun nimet olivat vuokrasopimuksessa. Silloin selvisi, että miehellä oli paljon velkaa ja kymmeniä velkojia.

Nyt sinisilmäisyys harmittaa, sillä vuokralaisesta koitui paljon harmia ja kuluja.

Suomen vuokranantajat ry:n pääjuristi Tarik Ahsanullah sanoo, että luottotiedot on syytä katsoa ennen kuin sopimus on allekirjoitettu. Silloinkin, vaikka vuokralle olisi tulossa tuttava.

− Luottohäiriömerkintä ei tarkoita, että ihminen ei olisi hyvä vuokralainen. Siksi pitäisi myös katsoa, miltä ajalta velkaa on ja millaisia ovat velkojat. Voi olla, että luottotietonsa menettänyt on tavanomaista tunnollisempi maksaja, koska asunnon saaminen on vaikeaa.

Vuokralaiselta voi myös pyytää esimerkiksi suosituksia edellisiltä vuokranantajilta. Lisäksi voi pyytää tarkempaa selvitystä tuloista. Lopulta kyse on myös tuurista.

– Vaikka olisi kuinka huolellinen, vuokralaisen elämän hallinta voi heikentyä vuokrasuhteen aikana ja vuokrat jäädä maksamatta. Silloin olisi toimittava mahdollisimman nopeasti. Osittain voi ajatella, että tämä on vuokrauksen riski, joka pitää ottaa sijoitustoiminnassa huomioon, Ahsanullah sanoo.

Ongelmat alkoivat heti

Sekille selvisi nopeasti sekin, että takuuvuokraa ei ollut maksettu, vaikka sen piti tulla vähän ensimmäisen vuokran jälkeen. Se johti vuokrasopimuksen irtisanomiseen heti toukokuussa.
Ahsanullah sanoo, että jo takuuvuokran maksamatta jättäminen on sopimuksen purkamisperuste. Jos rästejä tulee, olisi hyvä toimia mahdollisimman pian.

Seki lähetti ensin irtisanomiskirjeen. Mies väitti, että ei ollut sitä saanut. Seuraavaksi Seki sopi tapaamisen. Koska mies ei ollut kotona, Seki avasi oven avaimellaan ja jätti kirjeen kynnysmatolle ja kuvasi matolle jätetyn kirjeen. Lain mukaan irtisanominen pitää toimittaa vuokralaiselle todistetusti eli niin, että on näyttö siitä, että irtisanominen on annettu.

Häätöön kuluu aikaa

Pian vuokralainen lakkasi vastaamasta puhelimeen. Hän näytti saavan whatsapp-viestit mutta vastasi harvoin. Toukokuussa Marjo Seki viestitti miehelle, että hakee häätöä. Vuokralainen viestitti, että on muuttamassa, mutta häädä vain, jos et voi odottaa. Mies kertoi tietävänsä, että se vie kahdesta kolmeen kuukauteen.

Ahsanullah sanoo, että Suomen Vuokranantajien mielestä prosessia pitäisi voida nopeuttaa erityisesti silloin, kun vuokraa on pitkältä ajalta rästissä tai kun vuokralainen aiheuttaa vaaraa muille kiinteistössä asuville.

– Pitäisi olla jokin menettely, että häätö voitaisiin toteuttaa välittömästi selkeissä tapauksissa.

Marjo Sekin tapauksessa vuokralainen vetkutteli yli kesän, vaikka häätöhakemus oli toimitettu käräjäoikeuteen jo toukokuussa. Myöhemmin selvisi vielä sekin, että vuokralainen ei ollut tehnyt muuttoilmoitusta eikä siis ollut talossa edes kirjolla.

Linkki Aamulehden juttuun tästä!

Kuinka yleisiä häädöt ovat?

• Vuosittain häätötuomioita annetaan 3 500–4 000, joista suurin osa vuokra-asuntoihin. Suurin osa muuttaa ennen häädön täytäntöönpanoa.
• Vuonna 2021 häätöjä toimitettiin 3 629.
• Suomessa vuokralla asuu noin puolitoista miljoonaa ihmistä.
• Yleisin syy häätön on vuokran maksamatta jättäminen tai häiriön aiheuttaminen.
Lähde: Suomen Vuokranantajat ry

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti