Mistä sijaisasunto putkiremontin ajaksi?

Sijaisasunnon etsinnässä kannattaa huomioida, että arjen on pyörittävä evakossakin. Vaikka väistöasunnossa ei tarvitsisi asua kuin muutama viikko tai kuukausi, useimmiten on silti myös käytävä töissä tai opinnoissa, kaupassa ja harrastuksissa sekä pestävä pyykkiä ja tiskattava astioita.

Jos ei ole mahdollista mennä kesämökille tai sukulaisten tai tuttavien luokse, valmiiksi kalustettu asunto on usein helppo ja käytännöllinen ratkaisu. Isommissa kaupungeissa esimerkiksi Airbnb-asuntoja on todennäköisesti hyvin tarjolla nopeallakin aikataululla.

Arjen sujuvuuden lisäksi Taloustaito-lehti kehottaa miettimään muitakin kustannuksia. Valmiiksi kalustettu, usein vain muutamaksi päiväksi kerrallaan vuokrattavaksi tarkoitettu asunto on usein selvästi kalliimpi kuin perinteinen kalustamaton vuokra-asunto.

Hotellimajoituskin käy pidemmän päälle kalliiksi. Hotellin hyviä puolia ovat esimerkiksi aamupala, mutta toisaalta pyykin pesemistä ja ruuan valmistusta ei ole helppo järjestää. Hotelleja edullisempia ovat esimerkiksi hostellit ja vuokramökit, mutta ne eivät välttämättä ole sijainniltaan optimaalisia.

Jos taas pohtii kalustamattoman asunnon vuokraamista, kannattaa huomioida, että irtaimiston siirtely paikasta toiseen aiheuttaa kuluja ja vaivaa. Harva haluaa olla viikkokausia pelkän patjan ja kahvinkeittimen varassa.

Ja jos sijaisasunnossa ei ole pyykkikonetta tai taloyhtiössä pesutupaa, on pantava rahaa ja aikaa pyykkivuoresta selviämiseen.

Selvitä liikenneyhteydet

Yksi tärkeä huomioitava asia väistöasunnossa ovat liikenneyhteydet. Jos on oma auto, löytyykö parkkipaikkaa? Tai jos omaa autoa ei ole, millaiset joukkoliikenneyhteydet ovat?

Käytännön rajoituksia sijaisasunnolle voivat tuoda myös esteettömyysvaatimukset tai lemmikit, joita ei välttämättä saa tuoda kaikkiin lyhytaikaisinkaan vuokra-asuntoihin.

Kannattaa myös muistaa ilmoittaa väliaikaisen asunnon tiedot vakuutusyhtiöön. Se on tärkeää, jos asunto on valmiiksi kalustettu ja siellä sattuu aiheuttamaan jonkin vahingon.

Sijaisasunnon vuokrasopimusta tehtäessä kannattaa kiinnittää huomiota irtisanomisaikaan ja myös irtisanoa asunto ajoissa, jotta ei joudu maksamaan turhasta. Takuuvuokran asiakas joutuu itse maksamaan, mutta se saa takaisin vuokrasuteen päätyttyä, jos moitittavaa asumisesta ei ole.

Näistä paikoista sijaisasuntoa kannattaa etsiä:

• Vapaita vuokra-asuntoja löytää verkon asuntopalstoilta, esimerkiksi Vuokraovi.fi:stä tai Tori.fi:stä.
• Erilaisista majoituspalveluista, kuten Forenomilta tai Airbnb:stä löytyy paljon valmiiksi kalustettuja asuntoja.
• Hotelleihin ja hostelleihin pääsee lyhyelläkin varoitusajalla. Hinnasta voi yrittää neuvotella, jos vierailu venähtää.
• Kuntien vuokra-asuntoyhtiöillä voi olla vapaita asuntoja. Varsinkin kesäisin monissa kaupungeissa on vapaana myös opiskelija-asuntoja.
• Ainakin jotkin yksityiset palvelutalot vuokraavat senioriasuntoja myös lyhytaikaiseen asumiseen.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.3.2018

Miten putkiremontti vaikuttaa asuntojen hintoihin?

Putkiremontti herättää asunnon ostoa tai myymistä suunnittelevassa usein epäluulon tunteita mutta suotta. Putkiremontti on kiinteistön peruskorjaus, joka tuo lisämukavuutta asumiseen ja nostaa kiinteistön arvoa. Eri alueiden välillä on kuitenkin suuria eroja sen suhteen, miten putkiremontti vaikuttaa asuntojen hintoihin.

2.2.2018

Vinkkejä putkiremontin suunnitteluun

Ympäristöministeriön arvion mukaan putkiremontti koskettaa lähivuosina yli miljoonaa suomalaista*. Viemäriputkien pitäisi kestää normaalikäytössä vähintään 50 vuotta. Putkien materiaalilla sekä rakennustyön laadulla on kuitenkin iso merkitys sille, kauanko viemäristö säilyy käyttökuntoisena.

20.6.2018

Päivitetään keittiö putkiremontin yhteydessä

Kiinnostava ja mukava projekti, josta jää konkreettinen muisto vielä vuosiksi eteenpäin. Kuvausta ei heti uskoisi putkiremontin yhteydessä lausutuksi. Se on kuitenkin varsin realistinen, jos putkiremontin yhteydessä uusitaan myös keittiö.

1.7.2015

Vaihtoehtoiset kustannustenjakotavat putkiremonteissa

Tavallisesti putkiremontin kustannusten jakaminen osakkaille ei tuota suurta päänvaivaa. Asunto-osakeyhtiölaissa on hyvin selkeät säännökset hankkeen kustannusten jyvitykseen. Normaalitilanteessa kaikki yhtiön osakkeenomistajat osallistuvat hankkeen kulujen kattamiseen yhtiöjärjestyksen vastikeperusteen mukaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti