Millainen on asunto-osakeyhtiön hyvä toimintakertomus ja tilinpäätös?

Kuva: Bigstock

Tilinpäätöspaketilla Tapio Tikkanen tarkoittaa artikkelissaan informaatiokokonaisuutta, joka muodostuu toimintakertomuksesta ja tilinpäätöksestä. Edellä mainittu senkin uhalla, että ne on nykylainsäädännössä juridisesti erotettu toisistaan ja ovat siten itsenäisiä kokonaisuuksia.

Asunto-osakeyhtiöitä on yhden omakotitalon yhtiöistä ja paritaloyhtiöstä useiden satojen huoneistojen ”jättitaloyhtiöihin”. Taloyhtiöt voivat poiketa toisistaan siten merkittävästi esimerkiksi yhtiön koon tai vaikkapa omistusrakenteen osalta.

Tavanomaisessa taloyhtiössä huoneistoja on muutamia kymmeniä ja omistus on jakautunut siten, että kullakin huoneistoilla on eri omistajat. Vain osa osakkeenomistajista on yhtiön hallinnossa mukana, eli käytännössä he toimivat taloyhtiön hallituksessa.

Valtaosa huoneistojen omistajista on käytännössä ”vain” osakkeenomistajan asemassa. Tällöin taloyhtiön kunkin tilikauden toimintakertomus ja tilinpäätös antavat tärkeää informaatiota koko osakaskunnalle ja luonnollisesti myös muillekin, esimerkiksi huoneiston hankkimista kyseisestä taloyhtiöstä harkitsevalle asunnonostajalle.

Lue Tapio Tikkasen laaja kirjoitus ja näkemys toimintakertomuksen laatimisesta, hankerahoituslaskelmista sekä talousarvion, tuloslaskelman ja taseen esittämisestä kokonaisuudessaan Tilisanomien sivuilta!

Tilisanomien artikkeliin pääset tästä. 

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti