Merkittävä osuus vanhoista elektroniikkalaitteista pyörii varastoissa

Maailmanlaajuisesti syntyvän elektroniikkajätteen määrä ylittää jo 50 miljoonaa tonnia vuodessa. Vain alle viidennes siitä kerätään ja kierrätetään asianmukaisesti, VTT uutisoi.

The Global E-waste Monitor 2020 -selvityksen mukaan maailmanlaajuisesti syntyvän elektroniikkajätteen määrä on lähes kaksinkertaistunut viimeisen 16 vuoden aikana. Suomessa keräyksen ja kierrätyksen aste ylittää viidenneksen romusta, mutta silti meilläkin arviolta vain noin puolet elektroniikkajätteestä päätyy kierrätykseen.

Merkittävä osa vanhoista elektroniikkalaitteista jää kotitalouksien varastoihin. Tilastokeskuksen selvityksen mukaan suomalaisissa kotitalouksissa on vähintään 5 miljoonaa käytöstä poistettua elektroniikkalaitetta. Etenkin pienet älylaitteet säilytetään mieluummin, kuin toimitetaan ne sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen. Kuluttajat ovat keskeisessä asemassa siinä, että käytetyt laitteet saataisiin materiaalikierrätykseen. Kierrätyspisteet voi paikantaa Kierrätysinfosta, ja myös sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvät suuremmat kaupat keräävät käytöstä poistettuja laitteita.

Elektroniikkalaitteet sisältävät arvokkaita materiaaleja, joiden saaminen uudelleenkäyttöön on tärkeää. Ne sisältävät myös haitallisia aineita, joiden oikeanlainen käsittely on välttämätöntä. Euroopassa syntyvää elektroniikkajätettä päätyy myös muualle maailmaan, missä niiden käsittely aiheuttaa ongelmia ympäristö- ja terveyshaittoja.

Lue lisää VTT:n uutisesta.

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti