Materiaali- ja työvoimapula uhkaa rakennusalaa

Kuva: Ralf Ahlskog

Kevään mittaan rakennusalalla on ilmennyt uusi ongelma. Puurakentamisen ja osin jo muunkin rakentamisen kasvua uhkaa rakennusmateriaalien suuri hinnannousu sekä saatavuusongelmat.

Suurin muutos alkukevääseen on rakennusmateriaalien, etenkin puun hinnannousu ja toimitusongelmat. Niitä on tullut loppukeväänä myös betonielementteihin, maaleihin, teräkseen, muovituotteisiin ja kodin elektroniikkaan.

Lisäksi öljyn hinnan nousu näkyy muovituotteiden, kuten eristeiden ja LVI-putkien hinnoissa ja saatavuudessa. Hinnannousut ovat pahimmillaan useita kymmeniä prosentteja. Sellaiseen ei ole voitu varautua urakkalaskennassa eikä tarjouskilpailuissa.

– Tilanne on vain pahentunut kesää kohti, eikä näköpiirissä ole helpottumista johtuen kotimaan ja maailmanmarkkinoiden kysynnän kuumenemisesta. Pidän rakennusmateriaalien nopeaa ja voimakasta hinnannousua historiallisen hälyttävänä, korostaa Talonrakennusteollisuus ry:n Itä-Suomen piirin aluepäällikkö Kimmo Anttonen.

Hänen mukaansa epäsuotuisa kehitys vaikeuttaa rakentamista eikä se ole yhteiskunnankaan etu.

– Urakkatarjoukset on laskettu normaalien materiaalihintojen ja toimitusaikataulujen mukaan, jolloin nykykehitys voi pahimmillaan tuhota urakoiden kannattavuuden sekä viivyttää hankkeiden etenemistä ja alkamista. Se vaikuttaa viime kädessä alan työllisyyteen, Anttonen harmittelee.

Materiaalien saatavuusongelmien kanssa painivalla rakennusteollisuudella on ongelmia myös työvoiman saatavuuden kanssa. Pulaa on muun muassa työnjohtajista, toimihenkilöistä ja rakennusmiehistä kuten nosturinkuljettajista, raudoittajista, kirvesmiehistä ja jopa alihankkijoista.

Asuntorakentamisen tulevien vuosien näkymä riippuu myös korkokehityksestä, verolainsäädännöstä ja tonttien kaavoituksesta. Tonttimaan niukkuus lisää purkurakentamista. Myös asuntosijoittaminen tukee talonrakentamista maakuntien keskuskaupungeissa.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti