Materiaali- ja työvoimapula uhkaa rakennusalaa

Kevään mittaan rakennusalalla on ilmennyt uusi ongelma. Puurakentamisen ja osin jo muunkin rakentamisen kasvua uhkaa rakennusmateriaalien suuri hinnannousu sekä saatavuusongelmat.

Suurin muutos alkukevääseen on rakennusmateriaalien, etenkin puun hinnannousu ja toimitusongelmat. Niitä on tullut loppukeväänä myös betonielementteihin, maaleihin, teräkseen, muovituotteisiin ja kodin elektroniikkaan.

Lisäksi öljyn hinnan nousu näkyy muovituotteiden, kuten eristeiden ja LVI-putkien hinnoissa ja saatavuudessa. Hinnannousut ovat pahimmillaan useita kymmeniä prosentteja. Sellaiseen ei ole voitu varautua urakkalaskennassa eikä tarjouskilpailuissa.

– Tilanne on vain pahentunut kesää kohti, eikä näköpiirissä ole helpottumista johtuen kotimaan ja maailmanmarkkinoiden kysynnän kuumenemisesta. Pidän rakennusmateriaalien nopeaa ja voimakasta hinnannousua historiallisen hälyttävänä, korostaa Talonrakennusteollisuus ry:n Itä-Suomen piirin aluepäällikkö Kimmo Anttonen.

Hänen mukaansa epäsuotuisa kehitys vaikeuttaa rakentamista eikä se ole yhteiskunnankaan etu.

– Urakkatarjoukset on laskettu normaalien materiaalihintojen ja toimitusaikataulujen mukaan, jolloin nykykehitys voi pahimmillaan tuhota urakoiden kannattavuuden sekä viivyttää hankkeiden etenemistä ja alkamista. Se vaikuttaa viime kädessä alan työllisyyteen, Anttonen harmittelee.

Materiaalien saatavuusongelmien kanssa painivalla rakennusteollisuudella on ongelmia myös työvoiman saatavuuden kanssa. Pulaa on muun muassa työnjohtajista, toimihenkilöistä ja rakennusmiehistä kuten nosturinkuljettajista, raudoittajista, kirvesmiehistä ja jopa alihankkijoista.

Asuntorakentamisen tulevien vuosien näkymä riippuu myös korkokehityksestä, verolainsäädännöstä ja tonttien kaavoituksesta. Tonttimaan niukkuus lisää purkurakentamista. Myös asuntosijoittaminen tukee talonrakentamista maakuntien keskuskaupungeissa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.6.2019

Aalto-yliopiston ja Yalen arkkitehtuurin laitosten avoin verkkokoulutusmateriaali vauhdittaa vähähiilistä rakentamista

Aalto-yliopiston ja yhdysvaltalaisen huippuyliopisto Yalen arkkitehtuurin laitokset ovat yhteistyössä julkaisseet avoimen ja ilmaisen Decarbonize Design -kurssikokonaisuuden. Hanke julkistettiin osana World Circular Economy Forum -tapahtumaa Decarbonize Design on verkkomateriaali, joka on tarkoitettu kaikille rakennetun ympäristön kanssa työskenteleville: suunnittelijoille, arkkitehdeille ja insinööreille mutta myös materiaalien valmistajille, rakennusliikkeille sekä hankkeista tai rakentamisen sääntelystä päättäville. Kokonaisuus koostuu videoluennoista, opettajille […]

5.2.2016

Onnettomuustutkimuskeskus parantaisi kerrostalojen paloturvallisuutta

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa ympäristöministeriötä ryhtymään useisiin toimiin kerrostalojen paloturvallisuuden kohentamiseksi. – Toivomme ministeriöltä pitkän aikavälin suunnitelmaa siitä, asennetaanko uusiin ja peruskorjattaviin kerrostaloihin ja mahdollisesti muihin asuinrakennuksiin automaattinen sammutuslaitteisto, sanoo Onnettomuustutkimuskeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi. Paloturvallisuutta säännellään ja ohjataan sekä sisä- että ympäristöministeriöissä.

14.11.2018

Missä materiaaleissa asbestia on?

Missä materiaaleissa asbestia on? Ikävä kyllä, asbestia voi olla kiinteistössä melkein missä vain. 1960 – 1970 -luvuilla asbesti oli ”ihmeaine”, jota lisättiin lähes kaikkiin mahdollisiin rakennusmateriaaleihin.

3.3.2017

Purkaa, hyödyntää vai myydä – vanhojen rakennusmateriaalien tietopankki avattu

Ympäristöministeriö on avannut verkkopalveluunsa tietopankin, jossa kiinteistönomistajat ja korjaajat voivat hakea tietoa rakennuksissa käytetyistä materiaaleista ja tuotteista. Korjausrakentamisen osuus rakentamisen kokonaismäärästä kasvaa koko ajan.  Myös tieto materiaalien terveysvaikutuksista ja hyödyntämismahdollisuuksista purettuna päivittyy jatkuvasti.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti