Maanmittausta voi nyt hakea verkossa

Kuva: Wikimedia commons/Edward H. Adelson

Maanmittauslaitoksen sähköiset palvelut laajenevat. Uutena toimintona Maanmittauslaitoksen asiointipalveluun on toteutettu maanmittaustoimitusten haku.

Maanmittaustoimituksilla muodostetaan uusia kiinteistöjä, määritetään kiinteistön ulottuvuuksia ja voidaan muuttaa kiinteistöihin liittyviä oikeuksia. Toimituksissa tehdyt päätökset merkitään Maanmittauslaitoksen ylläpitämään kiinteistötietojärjestelmään.
– Uusi palvelu helpottaa hakemusten tekoa, kun asiakas voi hoitaa asiansa verkossa eikä hänen tarvitse lähettää hakemusta liitteineen sähköpostissa tai paperilla, sanoo kiinteistötehtävien kehityspäällikkö Jani Hokkanen Maanmittauslaitoksesta.

Toimitushakemuksen teko on vaivatonta. Käyttäjä valitse kiinteistön, jota toimitus koskee, minkä jälkeen palvelu ohjaa hakemuksen täytössä vaihe vaiheelta. Asiointipalvelun kautta voi hakea muun muassa rajankäyntiä, yksityistietoimitusta, rasitetoimitusta lohkomista ja halkomista. Uusi palvelu otettiin käyttöön lokakuun alussa. Ensimmäisten viikkojen aikana palvelun kautta on saatu jo yli 60 toimitushakemusta.

– Palvelusta on nyt julkaistu ensimmäinen versio. Kehitämme palvelua edelleen, kun olemme saaneet kokemusta siitä, miten asiakkaat ovat ottaneet palvelun vastaan, Hokkanen toteaa.

Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta löytyy vinkkejä ja hyödyllistä tietoa kiinteistön omistajille. Jos kiinteistöihin liittyvissä asioissa on epäselvyyttä, ne on aina syytä selvittää. Joskus riittää, kun tutustuu rekistereissä oleviin kiinteistön tietoihin, joskus tarvitaan asiantuntijaa avuksi.

– Esimerkiksi jos kiinteistön kulkuoikeudet ovat pelkän sopimuksen varassa, ne eivät sido kiinteistön uutta omistajaa, Hokkanen muistuttaa.

Kun kiinteistölle perustetaan tie- tai muu käyttöoikeus maanmittaustoimituksessa, siitä tulee pysyvä. Tieto merkitään kiinteistötietojärjestelmään eivätkä mahdolliset omistajavaihdokset vaikuta toimituksessa perustettuun kiinteistön tie- tai käyttöoikeuteen.

Asiointipalvelu on avoin kaikille henkilöasiakkaille. Siihen kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistuspalvelun kautta pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Toimitusta voi hakea myös tiekunnan tai kuolinpesän puolesta liittämällä valtakirjan hakemukseen.

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti