Lumityöt voivat johtaa naapuririitoihin

Kuva: Ralf Ahlskog

Jokaisen tontin omistajan tai haltijan velvollisuus on vastata piha-alueen lumitöistä ja tontille johtavalla kulkutiellä eli tonttiliittymällä, joka lähtee kadun reunasta. Sillä ei ole merkitystä, onko kyseessä vuokratontti vai omistustontti.

Kaupungissa tontit ovat usein niin pieniä, ettei lumen läjityspaikkoja tahdo löytyä. Oma lukunsa ovat kirvesvarsitontit, joissa pitkä tie johtaa varsinaiseen pihaan. Tien varrella naapurin tontit ovat niin lähellä tietä, ettei esimerkiksi lumilingon käyttö ole ongelmatonta. Lumet lentävät helposti naapurin puolelle.

Lumen pyryttäessä lumilingolla ammutut lisäsentit hangella eivät todellisuudessa juuri näy. Asiasta kannattaa kuitenkin keskustella etukäteen naapureiden kanssa. Jos keskusteluyhteyttä naapuriin ei ole, voivat pienetkin asiat kasvaa suuriksi.

Lunta ei saa työntää julkisille alueille

Huolimattomasti hoidetut lumityöt voivat aiheuttaa haittaa myös yleisille kulkuväylille. Lumia ei saa koskaan kolata omalta pihalta kaupungin omistamille alueille. Ylimääräisiä lumia voi kuitenkin kuljettaa maksullisille lumenkeräyspisteille.

Kannattaa muistaa, että naapurin puolelle työnnetyt lumet voivat aiheuttaa haittaa myös sulaessaan. Eihän sitä muutenkaan saa johtaa vettä omalta tontilta naapurin haitaksi.

Lunta ei saa kolata myöskään puistoihin tai ojiin ojarumpuja tukkimaan. Lunta ei tule myöskään työntää kadulle tai kadun reunaan, sillä siitä se kulkeutuu aura-auton matkassa naapurin haitaksi tai jää kadulle aiheuttaen vaaratilanteita kulkijoille.

Lunta ei myöskään kannata kasata seinän vierelle, sillä se estää talon hengittämisen. Omalla tontilla lumen voi kasata vaikka asfaltti- tai kivialueelle, nurmikolle lumi voi aiheuttaa jääpoltetta.

Lumityöriidat ovat pääasiassa omakotitaloasukkaiden riesa

Kerrostaloyhtiöissä lumityöt hoitaa yleensä huoltoyhtiö, eikä asukkaiden tarvitse rientää lapion varteen. Ja mikäli asukas esimerkiksi liukastuu kerrostalon pihalla lumiesteen tai huonon hiekoituksen vuoksi, ei vastuu ole asukkaan, vaan huoltosopimuksesta riippuen joko taloyhtiön tai huoltoyhtiön.

Aina huoltoyhtiöt eivät kuitenkaan ehdi paikalle kovan lumipyryn sattuessa, jolloin asukkaiden on pakko tehdä lumityöt itse. Kiinteistöliitto Keski-Suomen toiminnanjohtaja Hannu Mähösen mukaan itsenäisiin kolaustöihin kannattaa kuitenkin ryhtyä harkiten vastuukysymysten vuoksi.

– Siinä kannattaa huomioida, että kuka sitten vastaa, jos jotain vahinkoa sattuu. Joissakin rivitaloyhtiöissä lumitöitä tehdään yhteistyönä koko taloyhtiön asukkaiden voimin. Korhosen mielestä yhteisöllisyys voisi olla toimiva ratkaisu myös omakotitalojen lumiriitoihin.

Omakotitalon omistajalla on myös muita vaihtoehtoja. Jos ei itse kykene tai viitsi lumitöitä tehdä, naapuriapua ei saa eikä huoltoyhtiötäkään ole, voi useimmissa kaupungeissa turvautua myös edullisiin omakotitalkkareihin.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti