Lukot on tehty vain rehellisiä varten

Sanonta, jota en ole ikinä ymmärtänyt, eikä vissiin tarvitse koskaan ymmärtääkään. Itse olen aina hankkinut lukkoja epärehellisiä varten ja heidän aivoituksiaan jarruttamaan. Lukkojen avulla voi pitää asioita itsellään ja jakaa sen jälkeen hankkimaansa hallitusti eteenpäin, mikäli tarvetta ilmaantuu.

Sanonta lukoista tarkoittaa mielestäni sitä, että rehelliset ihmiset ovat harvassa ja heitä vastaan pitää jotenkin lukita asioita piiloon. Rehellisyys maan perii, eli kohti lukitusmarkkinoiden paratiisia ollaan menossa. Perintökaari näyttää siltä, että kohta on kaikki lukossa ja rehellinen ihminen on uhka omaisuudelle. Eihän se nyt voi näin mennä. Suurin osa ihmisistä on rehellisiä ja toivottavasti näin on myös jatkossa.

Kun ihminen pukeutui nahkariepaleeseen ja asui luolassa, ei lukituksia juuri tarvittu ja eipä niitä juuri ollutkaan. Luolassa palava tuli hoiti lukituksen virkaa ja oli merkki muille pedoille, kuin ihmiselle, että joku on kotona vahtimassa ruokakomeron ovea. Tuolloin ei varmaan vielä ollut kovasti muuta varastettavaa kuin ruoka, tai itse asukas ruoaksi. Tuli hätyytti nelijalkaiset pedot pois oviaukosta ja asukas sai rauhassa makoilla rankan työpäivän jälkeen heinillä ja tulen ääressä. Integraatio oli edennyt pitkälle jo luolahenkilöiden aikaan – tuli hoiti lukituksen, kulunohjauksen, ruoanvalmistuksen ja lämmityksen. Nykyaikana pyritään samaan, eli ympyrä alkaa sulkeutumaan hiljalleen.

Tulen keksiminen oli siis merkittävä tekijä alkuihmiselle. Tulen jälkeen syntyikin jo ovi ja ovea piti hallita jollain muulla kuin tulella. Ovi lukittiin alkuun luudalla tai saappailla. Luuta ovella tarkoitti, että ketään ei ole kotona ja ovi pysyi salvattuna tuulessa. Saappaat ovella saattoi hoitaa samaa tehtävää oven kiinni pitämiseksi ja sen lisäksi ilmoittamaan, että talossa on väkeä paikalla. Mitä isommat saappaat, sitä isompi isäntä tai emäntä; tärkeää tietoa kolttosia suunnittelevalle.  Informaatio näkyi jo kauas, pellon toiseen reunaan, ellei sitten ollut oikein iso maatila. Siellä lukitusta, kulunvalvontaa ja infotaulun hommaa hoiti pehtori. Tuo modernin turvajärjestelmien versio 1.0. Järjestelmäpäivitys tapahtui luonnollisen poistuman kautta ja uuden palkkaamisen kautta.

Sittemmin oli tarvetta lukita ovia myös muutoin kuin luudan, saappaiden tai pehtorin avulla. Keksittiin lukko ja siihen avain. Lukkoja ei varmaan keksitty rehellisiä varten, että kylän rehelliset voisivat käydä ihastelemassa uutta keksintöä, vaan kyllä lukon tehtävä on pitää asiattomat loitolla ja päästää asialliset sisään kontrolloidusti. Avain oli tämä lukon kontrolliväline. Avain joko kävi lukkoon, tahikka ei. Niin se vielä nykyäänkin, eli mitään kehitystä ei ole tapahtunut. Avain avaa lukon tai lukko pysyy kiinni, ei ole vaikea homma lukolla. On/off kytkin.

Avaimia taasen on sitten hitokseen erilaisia. Eri valmistajia, mekaanisia, sähköisiä, tunnistelevia, haistelevia, tutkivia, kuuntelevia… aivan mitä vaan. Lukko se vaan hoitaa sitä samaa hommaa mihin se on luotu alusta pitäen. Lukko on kuten valekarettikilpikonna. Konna on pysynyt 150 miljoonaa vuotta samanlaisena, eikä sitä ole ollut tarvetta suunnitella uusiksi.  Ihmiskonnat muuttavat muotoaan alituisesti, joten avaimien on myös muututtava. Lukko on ja pysyy.

Lukot on tehty kaikkia varten, epärehelliset älkää huolestuko – kyllä lukko ajattelee myös teitä lämmöllä.

Luotetut perinteiset tai ultramodernit nykyaikaiset lukitus- ja turvallisuusratkaisut toimittaa taloyhtiöösi Certego. Ympäri kellon. Ympäri vuoden. Ympäri Suomen. www.certego.fi

Kirjoittaja, Antti Wahlström on lukitusalan konkari. Hän aloitti lukkohommat perheyrityksessä Joensuussa aluksi lukkoseppänä ja lisäkoulutuksen jälkeen toimipisteen vetäjänä Lappeenrannassa. Etelä-Karjalan kierroksen jälkeen Antti toimi Lukkoexpert Oy:n palveluksessa työnjohtajana, myyntipäällikkönä ja toimitusjohtajana. Oma yritys, AW Secure toimi liki 20 vuotta, asiakkaina mm. suuri suomalainen kännykkävalmistaja, rakennusliikkeitä, isännöitsijätoimistoja ja valtion hallintoa. Viimeisimpänä Antti on hankkinut kokemusta mobiilisovellusten myyntitehtävistä ja turvallisuuskonsultoinnin parissa, ja nyttemmin hän toimii Certegossa myyntipäällikkönä.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti