Liiallinen ilmankosteus vaarantaa sisäilman

Kuva: Bigstock

Ilmankosteus on merkittävä osatekijä huonoon sisäilmaan. Varsinkin taloyhtiöissä pyykkien kuivaaminen sisätiloissa ja pesuhuoneet yleensä, ovat suurimpia kosteuden tuottajia asunnoissa.

Sisäilman kosteuden ei tulisi pitkäaikaisesti nousta yli 60 %, jotta vältetään rakenteisiin syntyvät ongelmat, jotka taas ilmenevät epäterveellisenä sisäilmana. Liian suuri kosteus rakenteissa aiheuttaa sekä mikrobi- että homeongelmia, joka kuormittaa asunnon ilmansuodattimia.

Hyvä ja toimiva tuuletus, mutta myös pesutilojen nopea kuivuminen, ovat tärkeitä elementtejä sisäilmaongelmista pääsemiseksi. Toimiva pyyhekuivain on erinomainen ja nopea väline pesutilojen kuivana pitämiseen ja eritoten pyykkien kuivaamiseen.

Myös energiatehokkuuden on huomattu kärsivän huoltamattomasta ilmanvaihtojärjestelmästä. Yhtenä osana ilmanvaihtojärjestelmässä ovat suodattimet, jotka likaantuessaan heikentävät sekä ilmanlaatua että energiatehokkuutta.

Uudehko lakipykälä vuodelta 2019 siirsi suodattimien vaihdon vastuun taloyhtiöille. Suodattimien vaihdot ovatkin kiinteistöhuoltoyhtiöissä lisääntyneet lakipykälän myötä.

Ilmanvaihtokanavien lakisääteinen nuohous tulisi suorittaa 10 vuoden välein. Yleensä kanavat ovat päässeet erittäin huonoon kuntoon ennen kuin asiaan havahdutaan. Sisäilmansuodattimet sisätiloissa likaantuvat tästä syystä helpommin, eivätkä poista kanavista tulevia lika- ja hajuhaittoja.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti