Leudon talven säästöt rakennusten huoltoon ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Vähäluminen ja leuto talvi on tuonut säästöjä taloyhtiöille lämmitys- ja lumityökuluissa. Eniten lumettomuudesta ovat hyötyneet taloyhtiöt eteläisessä Suomessa, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero arvioi, että eniten lumettomuudesta ovat hyötyneet kaupunkien keskustoissa sijaitsevat taloyhtiöt Etelä-Suomessa. Lumien pudotus katoilta ja pois kuljettaminen ovat iso kuluerä runsaslumisina talvina. Jos tulevan talven alku ei ole kova, jää vuosi 2020 edulliseksi, Kero sanoo.

Myös lämmityskustannuksissa on tänä talvena säästetty suuressa osassa Suomea. Liukkauden torjunnasta ei sen sijaan ole tiedossa isoja säästöjä, sillä monilla taloyhtiöillä on kiinteä sopimus huoltoyhtiön kanssa.

Leutous ei ole kuitenkaan tuonut pelkkiä säästöjä. Sateet ja tuuli ovat rieponeet etenkin kattorakenteita sekä niihin liittyviä rakenteita ja järjestelmiä. Lumen ja liukkauden poistamisessa koituneet säästöt voidaan joutua kompensoimaan rakenteiden ylläpito- ja korjauskuluissa, Kero arvioi.

Realia Isännöinnin yksikönpäällikkö, isännöitsijä Mika-Rainer Gustavsonin mukaan vaurioita on tänä talvena syntynyt ja niitä on korjattu. Ongelmia voi ilmetä jatkossa, jos tänä talvena korjauksilta olisikin säästytty. Betoniseinät rapautuvat, jos tulee vuoroin pakkasta ja kosteaa, Gustavson sanoo.

Jos taloyhtiö on kuluvana talvena säästänyt rahaa, ne kannattaa HS:n haastattelemien isännöitsijöiden mukaan käyttää rakennusten huoltoon ja ongelmien ennaltaehkäisyyn. Astala Isännöinnin isännöitsijäyrittäjä Mikko Astala suosittelee huolehtimaan vedenpoistojärjestelmien kunnosta, myös vesikatot kannattaa tarkistaa ja sadevesikaivot puhdistuttaa. SKH:n isännöitsijä Markku Kulomäen mukaan yksi investointikohde säästyneille rahoille voisi olla vaikka sähköautojen lautauspisteet.

Lue lisää täältä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti