Lempäälän energiayhteisöstä älykäs ja omavarainen

Piirros: LEMENE

Lempäälän energiayhteisö- eli LEMENE-hanke on valittu yhdeksi työ- ja elinkeinoministeriön energiateknologian kärkihankkeeksi vuonna 2017. Perusajatuksena on rakentaa älykäs ja energiaomavarainen toimintaympäristö, jolla turvataan alueen energiansaanti. Tavoitteena on muun muassa uusiutuvan energian tuotannosta johtuvan sähkötehon vaihtelun tasapainottaminen. Uusiutuvana energiana hyödynnetään muun muassa aurinkoenergiaa ja biokaasua. Toimenpiteillä taataan sähköverkon toiminta muuttuvissa olosuhteissa niin, että järjestelmä on myös huoltovarma.

Lempäälän Marjamäen teollisuusalueella tullaan hankkeen myötä ottamaan energiahyöty pääosin auringosta. Toimitusjohtaja Toni Laakso Lempäälän Lämpö Oy:stä kertoo, että aurinkoenergialla tuotetaan alueelle tehokkaasti sähköä, mutta varasuunnitelmienkin pitää olla kunnossa sään vaihteluiden vuoksi.

– Pohjolassa aurinko- ja tuulienergian käytössä on toki omat haasteensa, sillä aina ei meillä paista tai tuule tarpeeksi. Me tulemme ottamaan LEMENE-hankkeessa mukaan myös kaasun energialähteenä. Sen avulla saadaan aikaan energiavarasto, jota voidaan helposti käyttää tarpeen mukaan olosuhteista riippuen, Laakso sanoo.

Jos energiayhteisön jäsen tuottaa omilla järjestelmillään energiaa yli omien tarpeidensa, se tarjoaa ylijäämäenergian energiayhteisön käyttöön ja vastaavasti itse saa sieltä muiden tuottamaa ylijäämäenergiaa sitä tarvitessaan.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti