Saint-Gobain puhallusvillaa.fi

Lemmikit

Kuvassa lemmikit koirasta matelijaan.
Virta sähköajoneuvojen latausinfra

Lemmikit ovat taloyhtiöissä lähtökohtaisesti sallittuja. Joskus lemmikit aiheuttavat kuitenkin närää naapurien kesken. Esimerkiksi koiran haukunta voi kuulua taloyhtiössä asunnosta toiseen hyvin. Tässäkin avoin keskustelu on paras tapa puuttua asiaan: joskus omistaja ei itsekään tiedä koiran aiheuttavan meteliä esimerkiksi omistajan ollessa töissä.

Taloyhtiöt voivat laatia järjestyssääntöihin omia kieltojaan, mutta tavanomaista asumista ei tulisi kielloin rajoittaa. Esimerkiksi järjestysmääräyksessä oleva kielto pitää lemmikkejä ei ole juridisesti sitova. Vuokrahuoneistossa kotieläinten ja lemmikkien pitäminen voidaan kieltää vuokrasopimuksessa. Sopimusehto voidaan muotoilla myös siten, että lemmikin ottaminen huoneistoon edellyttää vuokranantajan erikseen antamaa kirjallista lupaa. Taloyhtiössä lemmikinpito voitaisiin kieltää lähinnä yhtiöjärjestysmääräyksin. Käytännössä tällaisia yhtiöjärjestysmääräyksiä on erittäin vähän ja lähinnä erityiskohteiden kuten allergiatalojen kohdalla.

Jos lemmikin aiheuttama meteli on toistuvaa, pitkäkestoista, kovaäänistä ja etenkin yöaikaan tapahtuvaa, eikä laannu keskustelusta huolimatta, kannattaa taloyhtiön antaa asiasta kirjallinen varoitus. Asunto-osakeyhtiölaissa säädetty hallintaanottomenettely tulee kyseeseen esimerkiksi häiritsevän elämän vieton perusteella. Kynnys hallintaanottoon on kuitenkin korkealla. Jos haitta tai häiriö on vähäinen, ei menettelyyn tulisi ryhtyä. Käytännössä menettely käynnistyy hallituksen antamalla hallintaanottovaroituksella.

Näin toimii asunto-osakeyhtiö

Taloyhtiön osakkaille tarkoitettu opas antaa perustiedot taloyhtiön toiminnasta, mm. päätöksenteosta, osakkaan oikeuksista sekä yhtiön hallinnosta.

Lue lisää ja tilaa

Joka kodin huoltovihko

Tiivis opas kertoo, mitä huoltotöitä asukkaan tulee asunnossaan tehdä sekä antaa ohjeet näihin töihin.

Lue lisää ja tilaa

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää