Lautasantenni parvekkeelle tai katolle?

Aika-ajoin neuvontaamme tulee yhteydenottoja liittyen kysymyksiin osakkeenomistajan oikeudesta asentaa lautasantenni huoneistoparvekkeelle tai peräti yhtiön katolle. Mihin toimenpiteisiin osakkeenomistaja voi muutostyöoikeutensa puitteissa ryhtyä ja mihin tarvitaan yhtiön lupa?

Osakkeenomistajalla on asunto-osakeyhtiölain mukaan muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Mikäli osakkeenomistajan muutostyö ulottuu tämän hallitseman huoneiston ulkopuolelle, tarvitaan työlle yhtiön lupa.

Parveke kuuluu osakkeenomistajan hallitsemaan huoneistoon asunto-osakeyhtiölain olettamasäännöksen nojalla, jos sille on yksinomainen pääsy vain kyseisestä huoneistosta. Näin ollen osakkeenomistajalla on lähtökohtaisesti muutostyöoikeus myös yksinomaisessa käytössään olevalla huoneistoparvekkeella.

Osakkeenomistajan muutostyöoikeuden voidaan kuitenkin katsoa olevan huoneiston ulkopuolella rajoitetumpi kuin huoneistossa sisällä. Osakkeenomistaja ei voi ryhtyä huoneistoparvekkeellaan esimerkiksi sellaisiin toimenpiteisiin, jotka muuttavat yhtiön julkisivua.

Mikäli osakkeenomistaja haluaisi asentaa lautasantennin huoneistoparvekkeelle, voi toimenpide vaikuttaa yhtiön julkisivuun. Yhtiön on siten mahdollista kieltää lautasantennien asennus sillä perusteella, että ne rumentavat yhtiön julkisivua. Mikäli lautasantennin asentaminen edellyttäisi myös uusia kaapelointeja ja sähkövetoja rakennuksen julkisivuseinän läpi, ylitetään myös tässä osakkeenomistajan muutostyöoikeuden rajat.

Selvää on, että jos lautasantenni haluttaisiin asentaa yhtiön rakennuksen katolle osakkeenomistajan omana hankkeena, edellyttää työ yhtiön lupaa. Mikäli lupa halutaan antaa, on yhtiön syytä huolellisesti sopia osakkeenomistajan kanssa muun muassa lautasantennin ja sen vaatimien asennusten kunnossapidosta. Myös yhtiön oikeudesta vaatia lautasantenni tarpeen vaatiessa poistettavaksi katolta, on hyvä sisällyttää ehdot sopimukseen. Suositeltavaa on, että määräykset kunnossapidosta sisällytetään yhtiön yhtiöjärjestykseen.

Yhdenvertaisuus huomioon

Asunto-osakeyhtiölaissa säädetään osakkeenomistajien yhdenvertaisen kohtelun vaatimuksesta, joka on otettava kaikessa yhtiön toiminnassa huomioon. Mikäli yhdelle osakkeenomistajalle annetaan lupa lautasantennin asentamiseen parvekkeen julkisivuseinälle, tulisi vastaava lupa antaa samoin ehdoin myös muillekin osakkeenomistajille.

Mikäli toimenpide on sen laatuinen, että se vaikuttaa yhtiön julkisivuun, on lupien antamisesta tehtävä linjauspäätös yhtiökokouksessa. Tämän jälkeen hallitus voi yhtiökokouksen linjausten perusteella päättää luvan antamisesta myöhemmin sitä kysyville osakkeenomistajille.

Mikäli osakkeenomistaja pyytää yhtiön lupaa saada asentaa lautasantenni yhtiön rakennuksen katolle, on asiasta päätettävä yhtiökokouksessa. Tässäkin kohtaa osakkeenomistajien yhdenvertaisen kohtelun vaatimus on otettava huomioon.

1 kommentti

 • Tuulikki Hyle Reply

  6.4.2017 at 10:02

  Voisitteko ystävällisesti vastata kysymykseeni: ostamassani osakehuoneiston kauppakirjassa on mainittu taloyhtiön numeroitu autopaikka kuuluvan kauppaan, mutta isännöitsijä kieltää jyrkästi ettei se kuulu minulle. Riittäkö perusteluksi kauppakirjassa oleva maininta autopaikasta? Olen nyt myymässä asuntoani ja haluan asian selviävän ennen myyntiä. Isännöitsijän kanssa on mahdotonta asiasta keskustella.
  Tässä esimerkkinä: Isännöitsijä on käskenyt 90-vuotiaan vanhuksen autopaikan siirrettävän muualle näin hankaloittaen vanhuksen kotisairaanhoitajan työskentelyä. Onko isännöitsijällä ja taloyhtiönhallituksella valta mennä tekemään tällaisia päätöksiä?

  Ystävällisesti tervehtien
  Tuulikki Hyle

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää