Lapsitalouksista 34 prosenttia pitää asumiskulujaan kalliina

Kuva: Ralf Ahlskog

Finanssiryhmä OP:n tekemän kyselyn perusteella enemmistö suomalaisista pitää asumiskustannuksiaan sopivina tai edullisina. Noin yksi neljästä kokee asumisen hinnan melko kalliiksi tai erittäin kalliiksi.

Kyselyn perusteella asumiskuluja pidettiin kalliinpuoleisina useimmiten Helsingissä ja muualla Uudellamaalla sekä lapsiperheiden keskuudessa. Lapsitalouksista 34 prosenttia piti nykyisiä asumiskulujaan kalliina.

Kyselyyn vastasi 1 045 suomalaista, ja sen toteutti OP:n tilauksesta tutkimusyritys Taloustutkimus.

Kulut kuriin tai muutetaan pois

OP:n mukaan suomalaiset ovat valmiita maksamaan hyvästä asunnosta ja sijainnista, mutta asumisen kulut halutaan pitää kurissa.

Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoi maksavansa asumisesta alle tuhat euroa kuukaudessa. Tiedotteessa tuhatta euroa kuvailtiin asumisen hinnan kipurajaksi.

Alle 800 euron asumiskuluja pidettiin yleisesti melko edullisina. Sen sijaan 1001–1500 euron kuukausittaiset asumiskulut koettiin usein kalliiksi.

Edullisemmat asumiskustannukset ja lisääntynyt etätyö houkuttavat miettimään kodin hankkimista kaupungin laitamilta. Osa on valmis muuttamaan kauemmaksi kaupungin keskustasta edullisempien asumiskustannusten houkuttelemina.

Yksinasujat ovat ahtaimmilla

Tilastokeskuksen mukaan niin sanottuja ”asumiskustannusrasitteisia kotitalouksia” oli 6,2 prosenttia kotitalouksista vuonna 2019. Asumiskustannusrasitteinen kotitalous on kotitalous, jonka asumiskustannusten osuus on yli 40 prosenttia käytettävissä olevista rahatuloista.

Jos yksinasuvan rahatulot ovat 2500 euroa kuussa, hän kuuluu rasittuneisiin yli 1 000 euron kuukausittaisilla asumiskustannuksilla.

Selvällä enemmistöllä suomalaisista asumiskustannuksiin kuluu korkeintaan 20 prosenttia tuloista, noin 30 prosentilla tätä enemmän. Suomessa suuret asumiskustannukset rasittavat myös harvemmin kuin EU-maissa keskimäärin. Valtaosa asumiskustannuksista rasittuvista henkilöistä asuu yksin.

Pellervon Taloustutkimus PTT arvioi viime vuonna, että kerrostalossa asuvat keskituloiset vuokra- ja omistusasujat maksavat asumisestaan eniten suhteessa tuloihin. Pienimmän osuuden tuloista asuminen käyttävät velattomissa kerrostaloasunnoissa asuvat eläkeläiset.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti