Lappeenranta on edelläkävijä aurinkovoiman käyttöönotossa

Kuvan lähde: Sami Tammisto

Etelä Karjala ja Lappeenrannan seutu ovat monessa suhteessa edelläkävijöitä aurinkovoiman käyttöönotossa. Lappeenrannassa on asukaslukuun suhteutettuna eniten aurinkopaneeleita koko Suomessa, uutisoi Lappeenrannan uutiset verkkosivuillaan.

Lehti muistuttaa, että Lappeenrannan teknillisessä yliopistoon on perustettu viisi vuotta sitten aurinkotalousprofessuuri, joka on alallaan ensimmäinen Suomessa ja Pohjoismaissa. Aurinkosähköjärjestelmien asentamiseen niin omakoti- kuin kerrostalojenkin katoille on myös tullut syksyllä helpotuksia Lappeenrannassa. Katon lappeen suuntaisesti tehdyt aurinkopaneelien ja –keräimien asennukset eivät enää tarvitse lupaa eivätkä ilmoitusta.

Lappeenrannan uutisten mukaan muutoksia kuitenkin tarvitaan esimerkiksi Etelä-Karjalan energiayhtiöiden liiketoimintamalleissa, jotta Etelä-Karjala pysyy myös jatkossa aurinkoenergian kärkialueena. Aurinkovoiman pientuotannon taloudellista kannattavuutta parantaisivat esimerkiksi nettolaskutus ja takamittaroinnin käyttöönotto asunto-osakeyhtiöissä.

Tällä hetkellä aurinkovoiman pientuottajat ovat pääsääntöisesti omakotitaloasujia, mutta esimerkiksi teollisuudessa ja kaupassa löytyy runsaasti kohteita, joissa pieni- tai keskikokoinen aurinkovoimala olisi taloudellisestikin kannattava sijoitus. Yksi Suomen ensimmäisistä aurinkosähköä hyödyntäviä kerrostaloyhtiöistä on Lappeenrannassa ja kiinnostusta asennuksiin on useassa muussakin kerrostalokohteessa.

Lue koko juttu Lappeenrannan Uutisten verkkosivuilta.

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti