Lähes kaikissa vanhemmissa taloissa puutteellinen salaojitus

Kuva: Molarum Salaojat Oy

Suomessa on yli puoli miljoonaa omakotitaloa, jotka ovat vailla toimivaa salaojitusta. Ongelma koskee erityisesti ennen 90-lukua rakennettuja omakotitaloja.

Salaoja suojaa talon perustuksia kosteudelta. Kosteat perustukset rappeutuvat ja aiheuttavat homeongelmia.

– Salaojan ongelmat huomaa esimerkiksi kellarin hajusta. Tunkkainen ja kostea ilma kielivät kosteista perustuksista, kertoo salaojituksiin erikoistuneen yrityksen Molarum Salaojat Oy:n asiantuntija Joonas Kumpula.

Myös sokkelin hilseily ja värimuutokset perustuksissa voivat olla merkkejä toimimattomasta salaojasta. Lumien sulaessa kannattaa myös kiinnittää huomiota pihan muotoihin. Vesi ei saisi kerääntyä mihinkään tiettyyn paikkaan lähellä taloa vaan aina valua poispäin talosta.

Salaojiin herättiin vasta 2000-luvulla

Ympäristöministeriön alaisuudessa toimiva Hometalkoot-projektin mukaan ennen 2000-lukua asennetuissa salaojissa on usein puutteita. Kumpula vahvistaa väittämän.

– Vasta 2000-luvulla salaojia alettiin tehdä kunnolla, kun talonrakennuksen kosteusmääräyksiä tiukennettiin.

Nykyisten säädösten mukaan tehty salaojitus kestää jopa 40–50 vuotta. Salaojaverkosto on syytä puhdistuttaa ammattilaisen toimesta 10 vuoden välein. Keväisin kannattaa tehdä vuotuinen tarkistus.

Näin tarkistat talosi salaojituksen

  • Käy läpi taloa ympäröivät salaojien tarkastuskaivot. Muista, että salaojakaivot ja sadevesikaivot ovat aina erillään. Älä siis sekoita niitä keskenään.
  • Veden pinta kaivossa saa olla korkeintaan alimman salaojaputken alareunan korkeudella. Jos vedenpinta on tätä korkeammalla, putkistossa on jokin vialla.
  • Tyhjennä kaivojen lietepesät, jos ne ovat täynnä.
  • Tarkista samalla, että sadevesi ohjautuu oikeaan paikkaan joko syöksytorvia pitkin sadevesikaivoon tai pintakouruja pitkin vähintää kolmen metrin etäisyydelle talosta.

Molarum Salaojat Oy on omakotitalojen ja taloyhtiöiden salaoja- sekä sadevesiremontteihin keskittynyt yritys, joka toimii Uudellamaalla ja Pirkanmaalla.

1 kommentti

  • reino Reply

    19.3.2019 at 11:36

    Hyvä ja asiallinen kirjoitus. Puutteellinen salaojitus on monissa kosteusvauriotapauksissa yksi päätekijöistä, sillä hulevesi jää makaamaan perusjalan lähettyville. Jatkuva altistuminen kosteudelle johtaa yhteen asiaan, joka johtaa edelleen toiseen asiaan. Myös https://kodinplaza.fi/ mukaan salaojien kuntoon kannattaa kiinnittää ajoissa huomiota, jotta myöhemmiltä haitoilta voitaisiin ennakoivalla tavalla suojautua.

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti