Laajakaista on osa nykyaikaisen taloyhtiön talotekniikkaa – yhtä tärkeä kuin sähkö, vesi tai viemäröinti

TEKSTI: Katja Hautoniemi KUVA: istock

Tietoliikenneyhteyksien merkitys on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut merkittävästi. Asuntokaupoissa se muodostaa jo selkeän kilpailutekijän.

Laajakaista on taloyhtiölle nykyään kuin sähkö, vesi tai viemäröinti – sen pitää olla kunnossa, kertoo Lounean uusista alueista vastaava Aki Linnakoski. Erityisesti korona-ajan etätyöbuumissa nettiyhteyksien merkitys on korostunut.

“Videoneuvotteluita varten tarvitaan vakaata, tasalaatuista laajakaistaa sisään ja ulos talosta”, Linnakoski korostaa. Ainoastaan kiinteillä yhteyksillä se on mahdollista.

Toimiva netti houkuttelee erityisesti nuoria ja lapsiperheitä. Huoneiston haluttavuus ja arvo kasvavat, jos tietoliikenneyhteydet ovat kunnossa.

“Kyllä siitä on nykyään muodostunut kilpailutekijä sekä myynti- että vuokrausvaiheessa.”

Laajakaista muun remontoinnin yhteydessä

Aina kun taloyhtiössä ryhdytään isompaan korjaushankkeeseen, Linnakoski suosittelee harkitsemaan kiinteän laajakaistan hankkimista. Korjausrakentaminen heikentää usein mobiilisignaalin läpäisevyyttä rakenteissa, eikä mobiiliyhteyksillä enää pärjätä.

“Mobiilin tehot laskevat myös käyttäjien määrän kasvaessa: kun verkossa on laitteita sata, kaikki kisaavat samasta kaistasta.”

Esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä uusitaan usein samalla myös sähköt ja datayhteydet. Jollei isoja saneerauksia ole tuloillaan ja netillä on kiire, Linnakoski kehottaa harkitsemaan muiden korjaushankkeiden edistämistä ainakin osittain.

“Jos taloyhtiössä on toimiva puhelinverkko, silläkin saadaan yhteyksiä parannettua, vaikkei sisäverkkoa saneerattaisikaan.”

Lounean kuitu omalle ovelle asti

Taloyhtiölle kiinteän laajakaistan hankkiminen on varsin helppoa. Valokuidun saatavuuden voi tarkastaa Lounealta osoitteella.

Jollei saatavuutta vielä ole, siitä ei kannata lannistua. Kiinnostuksesta kannattaa ilmoittaa Lounealle silti, sillä kun samalla alueella kysyntää on tarpeeksi, valokuitu voidaan vetää lyhyelläkin aikataululla.

“Aikataulu riippuu hieman myös siitä, paljonko kuitua pitää kaivaa talojakamoon asti. Routa-aikana kaivuita ei tehdä, ja kiivaimpina kaivuaikoina vapaita kaivureita ei aina ole saatavilla. Päätöstä ei kuitenkaan kannata jäädä viivyttelemään.”

Laajakaistan hankkiminen vaatii yhtiökokouksen päätöksen. Kun päätös on tehty, ja toki jo aiemminkin, isännöitsijä tai hallituksen valtuuttama henkilö voi olla yhteydessä Lounean valokuitumyyntiin.

“Siitä se sitten lähtee.”

www.lounea.fi/kuitukiinnostaa

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti