Kuntoarviot ja korjaukset taloyhtiössä

Neuvontainsinööri Jari Hännikäinen, Kiinteistöliitto Uusimaa

Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jari Hännikäinen törmää kuntoarvioasioihin työssään päivittäin. Hän arvioi, että jopa 75 % hänelle tulevista neuvontapuheluista koskee kunnossapitoa ja siten ainakin sivuaa kuntoarviota.

Milloin sitten olisi hyvä tehdä kuntoarvio taloyhtiössä? Jarin asiantuntemuksen mukaan voisi sanoa, että moni taloyhtiö teettää kuntoarvion, kun rakennuttajan 10-vuotisvastuu alkaa lähestyä loppua eli noin 9-10 vuotta taloyhtiön valmistumisesta. Hän kuitenkin huomauttaa, että mikäli taloyhtiö on ”uusi”, valmistunut siis vuoden 2000 jälkeen ja taloyhtiöllä on aktiivisessa käytössään rakennuttajan koostama huoltokirja, ei kuntoarvion teettäminen hänen kokemuksensa mukaan ole välttämätöntä. Jos taas kyseessä on ”vanha” taloyhtiö, eli valmistunut ennen vuotta 2000 ja yhtiössä ei ole käytössä huoltokirjaa, olisi hänen mielestänsä 20 vuotta taloyhtiön valmistumisesta hyvä ajankohta kuntoarvion teettämiselle.

Jos taloyhtiö sitten päättää tilata kuntoarvion, on aivan ensimmäiseksi kuitenkin hyvä perehtyä Rakennustietosäätiön ohjekorttiin ”Asuinkiinteistön kuntoarvio, tilaajan ohje” (ohjekortti KH 90-00534, löytyy Rakennustiedon sivuilta), joka on erinomainen opas kuntoarvioiden maailmaan. Hännikäinen myös muistuttaa, että kilpailutettaessa kuntoarvion tekijöitä, konsultteja ja insinööritoimistoa kannattaa huomioida ja pyytää referenssit edellisistä kohteista. On myös syytä varmistua tekijöiden koulutuksesta sekä käytännön kokemuksesta.

Kuntoarvioasioihin sukelletaan syvemmälle tämän vuoden Taloyhtiötapahtumassa. Jari Hännikäinen tulee pitämään luennon aiheesta otsikolla ”Kuntoarviot ja korjaukset taloyhtiössä”. Luvassa on varmasti dynaaminen ja asiasisältöinen luento Jarin persoonan tuntien. Tule mukaan kuulemaan lisää aiheesta tiistaina 21.4. Messukeskuksen Siipeen!

Taloyhtiötapahtuman koko ohjelma sekä ilmoittautuminen löytyy tapahtuman sivulta.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti