Kun vain paras kelpaa: Millainen netti kotiin?

Tuntuuko joskus siltä, että kotisi nettiyhteys ei ole riittävän nopea? Ei ihme, sillä tarpeet voivat kasvaa sitä mukaa, kun tekniikka kehittyy, perheessä kasvaa uusia ja innokkaita netinkäyttäjiä ja tarjolle ilmaantuu uusia palveluita.

“Se mikä on joskus riittänyt, ei yhtenä päivänä enää olekaan tarpeeksi. Kotona voi olla entistä enemmän laitteita ja käyttäjiä. Yleensä videokuvan katsominen paljastaa nettiyhteyden tilan. On todella ärsyttävää, jos videon katselu pätkii”, sanoo Katri Perälä, DNA:n kodin laajakaistapalveluiden johtaja.

“Jo television katselussa nettiä tarvitaan nykyisin paljon, kun käytössä on vaikkapa Netflixin kaltainen viihteen runsaudensarvi. Töitäkin tehdään kotoa käsin yhä useammin. Nämä ovat kaikki hyviä syitä päivittää kodin nettiyhteys”, Perälä muistuttaa.

Yhteyden pitää olla tehokas, jos yksi perheenjäsen haluaa katsoa urheilulähetystä 4K-tarkkuudella ja toinen elokuvaa, kolmas puhuu videopuhelua ja neljäs pelaa nopeatempoista nettipeliä. Nopea netti on helpotus myös etätyössä, jos pitää toistuvasti ladata suuria tiedostoja.

Miten sitten voi terästää kodin nettiyhteyksiä?

“Netin valintaan vaikuttaa moni asia. Ensinnäkin se, missä asut, määrittää tarjottavat yhteystavat ja nopeudet. Toiseksi pitää huolehtia, että nettiliittymän nopeus riittää omiin tarpeisiin. Kolmanneksi täytyy varmistaa, että kodin WiFi-modeemi on ajan tasalla”, Katri Perälä opastaa.

Kiinteä netti riittää moniin tarpeisiin

Paras yhteystapa on yleensä kiinteä nettiyhteys, jos sellainen vain on saatavilla. Sen etuina on operaattorin takaama kiinteä nopeus ja pieni viive. Viiveen merkitys korostuu erityisesti pelatessa. Lisäksi yhteys on säältä suojassa, jolloin se toimii vakaasti olosuhteista riippumatta.

Useimmiten kiinteä yhteys on toteutettu valokuitu- tai kaapeliteknologialla. Näiden teknologioiden avulla voidaan koteihin tuoda nopean netiksi lisäksi myös laadukas ja laaja kaapeli-tv-valikoima.

“Sekä kaapeli- että valokuituyhteydet mahdollistavat tänä päivänä jo gigan nopeudet ja tulevaisuudessa vielä huomattavasti paljon enemmän. Molemmat ovat hyviä valintoja kodin netti- ja tv-palveluiden toimivuuden kannalta! Katri Perälä kertoo.

Mobiilinetti on hyvä vaihtoehtoa, jos kiinteä yhteys ei tule kotiin asti

4G-netti on hyvä vaihtoehto, kun nopeaa kiinteää yhteyttä ei ole saatavilla. Se toimii käytännössä kaikkialla Suomessa. Jos kuitenkin asuu ruuhkaisen tukiaseman alueella ja datasiirtotarve on iso, 4G-netti ei välttämättä riitä ainakaan kaiken aikaa.

“Tulevaisuudessa 5G helpottaa tilannetta ja se on erittäin hyvä ratkaisu omakotiasujille, jolle ei kiinteää yhteyttä ole tarjolla. Täytyy kuitenkin huomata, että 5G toimii korkeammilla taajuuksilla kuin 4G. Siksi se ei läpäise seiniä yhtä hyvin. Ulkoantennin avulla voimme tarjota toimivan 5G ratkaisun omakotiasujille”, Katri Perälä sanoo.

Ulkoantennilla voi parantaa myös olemassa olevan 4G-yhteys toimivuutta. Antennin asennuksessa voi kääntyä tarvittaessa ammattilaisen puoleen.

Vaikka yhteys olisi paras mahdollinen, kodin verkko voi silti tökkiä. Mistä se voisi johtua?

“Monesti kyse on siitä, että modeemia ei ole päivitetty ja vanha modeemi ei tue uusia nopeuksia.  langattomissa yhteyksissä modeemin sijoittelulla on iso merkitys etenkin, jos asunnossa on paksut seinät ja paljon neliöitä.”

Lopuksi Katri Perälä muistuttaa, kuinka netillä on nykyisin huikean suuri merkitys arjessamme. Netin ansiosta pääsemme viestimään läheistemme kanssa, viihtymään ja tekemään töitä.

“Hyvään nettiyhteyteen kannattaa panostaa, koska sillä varmistat perheenjäsenten tyytyväisyyden ja viihtymisen kotona”, Katri Perälä summaa.

Kodin parhaan netin viisi vinkkiä:

  1. Valitse kiinteä nopea yhteys, valokuitu tai kaapeli, jos se on saatavilla.
  2. Jos nettiyhteytenä on 4G tai tulevaisuudessa 5G, ulkoantennilla varmistat toimivimman yhteyden.
  3. Valitse netille nopeus, joka vastaa kodin käyttötarpeita. Nopeuden kannattaa olla vähintään 100 megabittiä, jos käyttää videopalveluita tai taloudessa on useita käyttäjiä.
  4. Varmista, että WiFi-modeemi pysyy verkkoyhteytesi vauhdissa mukana.
  5. Sijoita WiFi-modeemi kodissasi niin, että signaali yltää kaikkiin nettiä käyttäviin laitteisiin. Hanki tarvittaessa kuuluvuutta laajentava mesh-järjestelmä.

Tutustu DNA Nettiin osoitteessa dna.fi/netti ja tarkista, millainen netti sinun kotiisi parhaiten sopii!

DNA Netin nopeudet uudistuivat – myös taloyhtiöille. Mukana DNA Netti 400M.

DNA Netti 200M 19,90 €/kk

DNA Netti 400M 24,90 €/kk

DNA Netti 1000M 39,90 €/kk

DNA Netti 200M, 400M tai 1000M -tilaajille modeemi veloituksetta sekä DNA TV Hubi tai DNA Matkanetti 4G vain 5 €/kk lisämaksulla.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti