Kun lattian ääneneristys meni pieleen

Raisa asentaa itse asuntoonsa uuden parketin. Parin viikon päästä alakerran naapuri tiedustelee, mitä Raisan asunnossa on tehty, kun sieltä on alkanut kuulua kovaa tömistelyä.

Raisa ottaa yhteyttä isännöitsijään ääniongelman selvittämiseksi. Isännöitsijä yllättyy kuullessaan parketin vaihdosta, sillä Raisa ei ole tehnyt remontti-ilmoitusta taloyhtiölle. Raisa myöntää luulleensa, ettei pintaremonteista tarvitse ilmoittaa.

Isännöitsijä käy toteamassa ongelman Raisan ja naapurin kanssa. Ilmenee, ettei Raisa ole huomannut asentaa parketin alle ääneneristeitä. Hän osti parkettilaudat rautakaupasta ja ryhtyi hommiin, enempiä ajattelematta.

Toimi näin, kun vaihdat lattian pinnoitetta

  • Ota yhteyttä isännöitsijään tai hallitukseen. Sovi taloyhtiön kanssa korjauksesta ja tee siitä remontti-ilmoitus yhtiölle. Odota yhtiön kuittausta, ennen kuin aloitat remontin.
  • Selvitä ilmoituksessa, miten parketti ja lattian ääneneristys aiotaan asentaa – myös siinä tapauksessa, jos lattiapinnoitteen asentaa joku muu kuin sinä.
  • Varmista, että remontissa käytetään lattiaan asennettavaksi tarkoitettuja materiaaleja (mm. parketti, ääneneriste).
  • Sovi taloyhtiön kanssa, miten remontin valvonta hoidetaan.

Äänihaitan korjaaminen

Taloyhtiö vaatii Raisaa poistamaan äänihaitan. Käytännössä Raisa joutuu purkamaan parketin ja asennuttamaan sen uudelleen ääneneristyksen kera. Taloyhtiökin voi tarvittaessa teettää remontin ja velkoa kulut Raisalta. Remontti on pakko tehdä, sillä nykyinen ratkaisu aiheuttaa meluhaittaa alakerran naapurille.

Raisa palkkaa pätevän urakoitsijan asentamaan parketin uudelleen. Tätä ennen hän tekee taloyhtiön hallitukselle remontista ilmoituksen, jossa selvitetään asennustapa ja käytettävät materiaalit. Isännöitsijä tarkistaa ilmoituksen hallituksen puolesta ja antaa remontille siunauksen. Isännöitsijä ja Raisa sopivat remontin valvonnasta.

Urakoitsija asentaa parketin uudelleen. Taloyhtiön valvoja käy toteamassa ennen parkettilautojen asennusta, että lattian ääneneristys on asianmukainen.

Kun korjataan

  • Viime kädessä terveydensuojeluviranomainen (terveystarkastaja) voi todeta terveyshaitan olemassaolon. Keskeisessä roolissa on asumisterveysasetus.
  • Varaudu, että lattian pinnoitteita voidaan joutua irrottamaan asennuksen asianmukaisuuden selvittämiseksi.
  • Tee yhtiölle remontti-ilmoitus ja sovi valvonnasta.

Jos lattiasta poistetaan vanha, ennen vuotta 1995 asennettu muovimatto, ennen purkutöitä on tehtävä asbestikartoitus. Osakas vastaa asbestikartoituksen kuluista.

Kuka korjauksen maksaa?

Lattiapinnoitteen kunnossapidosta vastaa asunto-osakeyhtiölain ja Taloyhtiön vastuunjakotaulukon mukaan osakas. Osakas vastaa myös teettämänsä remontin aiheuttamista vahingoista.

Raisan maksettavaksi kuuluvat myös remontin valvonnasta koituneet kustannukset, sillä kyse on Raisan oma-aloitteisesta muutostyöstä. Taloyhtiöllä on oikeus valvoa osakkaan remonttia. Osakas vastaa tällöin kohtuullisista ja tarpeellisista yhtiön valvontakuluista.

Juttua on muokattu 26.3.2021.

TUTUSTU KIINTEISTÖMEDIAN TUOTTEISIIN

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti