Kuka vastaa osakkaan remontin kustannuksista?

Kylpyhuoneremontin suunnittelua Kuvituskuva

Kun osakas remontoi asuntoaan, hän vastaa yleensä remontin kaikista kustannuksista itse. Joissain tapauksissa taloyhtiön kuuluu kuitenkin maksaa osa kuluista. Toisinaan syntyy kiistaa siitä, mitkä kulut kuuluvat osakkaan ja mitkä yhtiön maksettaviksi. Seuraavassa kerrotaan lyhyesti pääperiaatteet kustannustenjaon suhteen.

1. Remonttikustannukset

Osakas vastaa lähtökohtaisesti itse kaikista remonttinsa kustannuksista (mm. suunnittelu- ja materiaalikustannukset, urakoitsijan palkat).

Osakas vastaa myös kustannuksista, jotka koituvat normaalisti taloyhtiön vastuulle kuuluvien rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien taikka niiden osien uusimisesta remontin yhteydessä. Jos siis osakas tekee oma-aloitteisen kylpyhuoneremontin ja uusii sen yhteydessä vedeneristeet sekä suihkun hanan, osakas joutuu omalla kustannuksellaan hankkimaan uudet eristeet ja hanan. Niiden kustannuksia ei voi periä yhtiöltä.

Mikäli osakkaan remontin yhteydessä kuitenkin paljastuu vika yhtiön vastuulle kuuluvissa rakennusosissa, eristeissä tai perusjärjestelmissä, yhtiön kuuluu korjata kyseinen vika. Vian on oltava sellainen, että yhtiö olisi ryhtynyt itsekin sen korjaukseen, jos olisi viasta tiennyt.

2. Remontti-ilmoituksen käsittely- ja selvityskustannukset

Osakkaan tulee ilmoittaa lähes kaikista asuntonsa remonteista etukäteen taloyhtiölle, jotta hallitus tai isännöitsijä pystyy arvioimaan, aiheutuuko remontista haittaa yhtiölle tai toisille osakkaille. Osakas on velvollinen korvaamaan kustannukset, joita remontti-ilmoituksen käsittelystä syntyy taloyhtiölle ja toiselle osakkaalle.

Osakkaalta voidaan periä esimerkiksi ilmoituksen käsittelystä syntyvät hallinnolliset kulut. Tällaisia voivat olla nimenomaan ilmoituksen käsittelyä varten pidetyn hallituksen kokouksen kokouspalkkiot ja ilmoituksen asianmukaisuuden arviointiin liittyvät selvittelykustannukset.

Kustannusten on oltava kohtuullisia ja tarpeellisia. Taloyhtiö ei esimerkiksi voi vaatia osakkaalta maksua pelkästä remontti-ilmoituksen vastaanottamisesta, jos ilmoitus sisältää kaikki tarvittavat tiedot.

3. Remontin valvontakustannukset

Yhtiöllä on oikeus valvoa osakkaan remontin asiamukaista suorittamista ja osakas on velvollinen maksamaan tästä koituvat kustannukset. Valvontakustannusten tulee olla tarpeellisia ja kohtuullisia. Yhtiö ei siten saa ylimitoittaa valvontaa osakkaan remontin laajuuteen nähden.

Osakkaan kuuluu luonnollisesti maksaa myös mahdollisen oman valvojansa palkkiot.

Lisää kustannustenjaosta voit lukea Kodin remontit Plus 2016 -oppaasta.

2 kommenttia

 • Sirpa-Liisa Hovi Reply

  30.7.2018 at 17:26

  Remonttikustannuksista…
  Maksuohje ei pidä paikkaansa.
  Linjasaneerauksen yhteydessä sukitettiin tolossamme viemärit, teetimme (+ moni muu) kylpyhuoneen saneerauksen. Löytyi rakenteeseen kuuluva bitumieriste lattiasta, joka hyvän rakennustavan mukaan kuuluu poistaa, hinta n. 1000 euroa. Hallitus vaati osakasta itse maksamaan, yhtiökokouskaan ei muuttanut päätöstä.
  Mihin kantanne yhtiön maksuvelvollisuudesta perustuu?

 • Tiia Turkki Reply

  1.12.2019 at 07:30

  Saitko Sirpa-Liisa Hovi tähän ikinä vastausta? Kiinnostaisi myös.

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää