Kuinka latauskustannukset jakautuvat taloyhtiössä?

Hybridi- ja sähköautojen tuloon varautuminen herättää kysymyksiä myös kustannuksista taloyhtiöille. Aamulehden (1.3.2020) artikkelissa kerrotaan, kuinka taloyhtiöt voivat järjestää latauspisteet ja kuinka paljon siitä syntyy kustannuksia.

Taloyhtiö maksaa kaikki latausjärjestelmän vaatimat sähkötyöt ”tolpalle asti”. Ladattavien ajoneuvojen vaatimat parannukset kannattaa tehdä viimeistään silloin, kun muu sähkö- tai piharemontti tulee ajankohtaiseksi.

Taloyhtiöt, joilla on jo olemassa olevat lämpötolpat, voivat toteuttaa latauspisteet kahdella tavalla: ostamalla laitteet omaksi tai vuokraamalla ne osakkaiden käyttöön leasing-sopimuksella.
Esimerkiksi Tampereen seudulla kumpikin malli onnistuu Tampereen sähkölaitoksen ja sen yhteistyökumppaneiden kautta. Ratkaisuna on suomalaisen IGLTechnologies Oy:n kehittämä tekniikka, eParking-sovellus ja -pilvipalvelu. Latauspisteet asentaa sähkölaitoksen tytäryhtiö Tampereen Vera. Ostettuna latauslaitteen hinta on 250 – 350 euroa kappaleelta.

Lähisähkö-latauspalvelun kautta vuokrattuna latausrasialle tulee hinnaksi 6,90– 9,90 euroa autopaikkaa kohti kuukaudessa laitteiden määrästä riippuen. Yleensä 30 autopaikan latauspalvelu maksaa 7,50 euroa autopaikkaa kohti eli 225 euroa kuukaudessa toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella ja 12 kuukauden irtisanomisajalla, kertoo Tampereen sähkölaitoksen myyntipäällikkö Pasi Taskinen. Lataussähkö laskutetaan vuokrapalvelussa suoraan autopaikan haltijalta, ja taloyhtiöt voivat määrittää hinnan itse. Verotussyistä hinta on järkevää pitää omakustannushinnan tasolla.

Taloyhtiöt voivat saada latauspisteiden hankintaan tukea  Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta enintään 35 prosenttia kokonaishinnasta, vähimmäisvaatimuksena on latausvalmius viidelle autopaikalle.

Taloyhtiöiden on varmistettava myös sen sähköjärjestelmän kestävyys ajoneuvojen lataamiseen tarkistamalla sähköpääkeskuksen nimellisvirran teho, pääsulakkeiden sekä autolämmitysryhmiä suojaavien sulakkeiden koko, kaapeloinnin riittävyys sekä itse lämmitystolpat. Sähköjärjestelmän kartoituksen voi tilata ulkopuoliselta toimittajalta, Tampereen Veran tekemän kartoituksen ja raportin arvonlisäverollinen hinta alle 30 autopaikalle on 490 euroa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti

KÄVIJÄTUTKIMUS

Kerro mielipiteesi Kiinteistölehden verkkosivusta, vastaa ja voita 100€!
Klikkaa tästä
close-link