Kotitalousvähennys ei muutu remonttien osalta

Kuva: Bigstock

Remontoimalla kiinteistö säilyttää arvonsa ja kotitalousvähennyksen ansiosta remonttikustannuksista osaa palaa takaisin verotuksessa. Vähennyksen voi tehdä joka vuosi, jos remontoitavaa vaan riittää.

– Samasta remontista ei ole laillista jakaa kotitalousvähennystä kahdelle vuodelle. Vähennysoikeutta pitää käyttää vastuullisesti, Vesivekin Oy:n toimitusjohtaja Jari Lehtola linjaa yhtiön tiedotteessa.

Muutoksista kotitalousvähennykseen on puhuttu ja niitä onkin tiedossa. Muutokset eivät kuitenkaan koske tavanomaisia kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvia remonttitöitä.

Kaksivuotisessa kokeilussa kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön vähennyskelpoista enimmäismäärää korotetaan 2 250 eurosta 3 500 euroon ja korvausprosenttia 40:stä 60:een.

Lämmitystapamuutoksia tuetaan öljylämmityksestä luopumisen osalta korottamalla kotitalousvähennyksen enimmäismäärää ja korvausprosenttia. Muutos on väliaikainen ja se on voimassa vuosina 2022–2027.

Vähennyksen saa vain työn osuudesta

Verovähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennystä saa työn osuudesta, ei esimerkiksi matkakuluista tai materiaaleista.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä yhdeltä veronmaksajalta vuonna 2021 on 2 250 euroa. Summa voi koostua erilaisista kustannuksista tai esimerkiksi ainoastaan remonttitöistä.

Vähennyksessä huomioidaan 100 euron omavastuuosuus. Kahden hengen taloudessa vähennystä ei kannata jakaa puolisoiden kesken, mikäli työn osuus remontista jää alle 2250 euron, koska silloin omavastuuosuus peritään molemmilta.

Kotitalousvähennyksen voi käyttää sekä kodin että vapaa-ajan asuntoon toteutettaviin remonttikuluihin. Isoissa remonteissa työn osuus on yleensä niin merkittävä osa laskun loppusummasta, että kahden hengen kotitalouteen palautuu suurin mahdollinen verohyöty, 4500 veroeuroa.

Kotitalousvähennyksen käyttö

Remonttia tarjoavan yrityksen tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin. Yrityksestä kannattaa pyytää rekisteriä koskeva todistus ennen työn tilaamista tai asian voi tarkistaa itse YTJ:n internetsivulta.

Kotitalousvähennystä haetaan siten, että maksetut työkorvaukset tai palkat ja palkan sivukulut ilmoitetaan verottajalle internetin Omaverossa tai postitse lomakkeella 14A (kotitalousvähennys yritykselle maksetusta työkorvauksesta).

Veroedun voi hyödyntää heti ja hakea kuluvan vuoden ennakonpidätysprosentin alentamista verokorttiin kotitalousvähennyksen perusteella. Toinen vaihtoehto on, että kotitalousvähennys pienentää maksetun veron lopullista määrää ja saapuu takaisin kotiin veronpalautuksina tai pienempinä jäännösveroina.

On tärkeää tarkistaa, että kotitalousvähennys on siirtynyt varsinaiselle veroilmoitukselle. Vähennys myönnetään yleensä siltä vuodelta, jona työkorvaus tai palkka ja palkan sivukulut on maksettu. Jos vähennys unohtuu, sitä on mahdollista hakea myös takautuvasti jopa kolmen vuoden takaa.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti