Kotitalouksille opas lämpöpumppujen käytöstä ja huollosta

Kuva: Motiva

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva on tuottanut yhteistyössä Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpun, Suomen Kylmäliikkeiden Liiton (SKLL) ja alan yritysten Scanofficen ja Maalämpöhuoltokeskuksen kanssa yksityiskohtaisen lämpöpumppujen huolto-ohjeen.

− Suomalaisissa kodeissa on jo yli miljoona lämpöpumppua. On erittäin tärkeää, että niitä käytetään oikein ja niiden käyttökunnosta huolehditaan. Toivotaan, että tämä erinomainen huolto-ohje ja käytön ohjeistus kuluvat lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien käyttäjien käsissä, Suomen lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen sanoo.

Riittävät kylmäalan toimintaoikeudet ja sähkötöihin tarvittavat urakointioikeudet voi tarkistaa Tukesin toiminnanharjoittajia koskevasta rekisteristä.

− Kuluttajien kannattaa aina varmistaa, että lämpöpumppujen asennus- ja huoltotöitä tekevillä yrityksillä ja henkilöillä on riittävät kylmä- ja sähköalan pätevyydet, muistuttaa Motivan asiantuntija Teemu Kettunen.

Kylmäalan pätevyysvaatimukset eivät kuitenkaan koske sellaisia lämpöpumppuja koskevia töitä, joissa laitteen kylmäainepiiriin ei kajota.

Käyttöönotossa ammattilainen avuksi

Lämpöpumpun käyttöönottovaiheessa asennusliike täyttää ja allekirjoittaa lämpöpumpun asennus- ja käyttöönottopöytäkirjan, joka jää laitteen tilaajalle.

− Käyttöönottovaiheessa on tärkeää, että järjestelmän toimittaja opastaa, kuinka lämpöpumppua käytetään oikein. Samalla varmistuvat asumisen viihtyisyys ja lämmityksen energiatehokas toiminta. Laitteen asianmukainen käyttö pidentää myös sen käyttöikää. On siis hyvä varmistaa, että käyttökoulutus sisältyy toimitukseen, Kettunen muistuttaa.

Lämpöpumpun käyttöönottovaiheessa ammattilaiset säätävät lämpöpumpun asetukset kohdekohtaisesti. Maa-, ilma-vesi- ja poistoilmalämpöpumppujen asetukset on hyvä lisäksi tarkistuttaa ja tarvittaessa hienosäätää ensimmäisen lämmityskauden kuluessa energiatehokkaan toiminnan varmistamiseksi.

Lämpöpumppujen huolto-ohjeen tiivistelmä kotitalouksille sisältää muun muassa tarkemmat ohjeet niistä ylläpitotoimista, joita asukkaan on itse tehtävä ilmalämpöpumpun, ilma-vesilämpöpumpun, maalämpöpumpun ja poistoilmanlämpöpumpun hyvän toiminnan varmistamiseksi.

Pidä lämpöpumppu kunnossa – Varmista energiatehokas toiminta

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti