Kotikaupunkina Helsinki -raportti: asuntorakentaminen ennätyksellistä

Kuva: Jukka Siren

Helsingin asuntorakentaminen oli vuoden vaihteessa 2018–2019 ennätyksellä tasolla. Samanaikaisesti oli rakenteilla jopa 10 000 asuntoa, kertoo Kotikaupunkina Helsinki -ohjelman raportti. Vuotta aikaisemmin oltiin noin 7 000 asunnon tasolla. Yhteensä viime vuonna alkoi 7 943 asunnon rakentaminen ja rakennuslupia myönnettiin 7 109 asunnon rakentamiseen. Vuonna 2019 asuntotuotantotavoite on 7000 asuntoa, joka on 1 000 asuntoa enemmän kuin edellisenä vuonna.

– Helsingin väestö kasvaa voimakkaasti, minkä vuoksi asuntojakin tarvitaan paljon lisää. Viime vuonna Helsingissä aloitettiin ennätyksellisen suuren määrän asuntoja rakentaminen. Tulevina vuosina tahtia ei saa hidastaa, tarvitsemme lisää asuntorakentamista ihmisten moninaisiin tarpeisiin, toteaa kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Vuonna 2018 Helsinkiin valmistui yhteensä 4 843 asuntoa. Näistä suurin osa, eli lähes 90 prosenttia on kerrostaloasuntoja. Valmistuneista asunnoista hieman yli viidesosa oli ARA-vuokra-asuntoja. Kaupungin omana tuotantona valmistui 1 480 asuntoa. Huolimatta alkaneiden asuntojen ennätysmäärästä, jäi valmistunut asuntotuotanto hieman tavoitteestaan. Toteutuma oli 80 prosenttia asetetusta tuotantomäärästä.

Vuokralla asuminen yleistynyt

Helsinkiläisistä 49 prosenttia asuu vuokralla. Vuokralla asuminen on viime vuosina hieman yleistynyt lähes kaikilla asuntokuntatyypeillä. Asuntojen hinnat ovat jatkaneet nousuaan ja omistusasuntojen hinnoissa on alueellisia eroja. Vuokrien nousu on ollut voimakkainta edullisimmilla alueilla ja maltillisinta kantakaupungin alueella.

Kaupungin vuokra-asuntoja välitettiin 3 091 asuntoa vuonna 2018. Hakemusten määrä nousi edellisestä vuodesta ja oli vuoden lopulla yli 22 000.

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n (Heka) asunnoissa keskivuokra on 11,69 euroa kuukaudessa neliömetriltä, eli kahdeksan senttiä korkeampi kuin edellisenä vuonna. Asumisoikeusasuntojen keskimääräinen vastike Helsingin asumisoikeus Oy:n (Haso) asunnoissa oli 1.3.2018 alkaen 9,76 euroa neliömetriltä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti