Korvausilmaventtiilin puhdistaminen

Korvausilmaventtiilin sisäpuolisten osien puhdistus kuuluu sekä painovoimaisessa että koneellisessa ilmanvaihdossa asukkaan vastuulle. Puhdista venttiilit vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa korvausilmaventtiili voi löytyä joko seinästä tai ikkunasta. Joissakin tapauksissa raitisilmaventtiili puuttuu asunnosta kokonaan, venttiili on voitu peittää seinästä tai sellaista ei ole lainkaan rakennettu. Tuuletusikkuna ei korvaa raitisilmaventtiiliä. Esimerkiksi tuuletusluukkuun voi asentaa jälkikäteen korvausilmaventtiilin, mikäli asunnosta ei sellaista löydy.

Irrota korvausilmaventtiili ja puhdista se lämpimällä vedellä. Avaa venttiili ja pese kaikki irtoavat osat. Kokoa venttiili takaisin paikoilleen.

Taloyhtiö vastaa ilmanvaihdon suodattimien vaihdosta

Ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen kuuluu taloyhtiön vastuulle. Suodattimet tulisi vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Riittävä vaihtoväli riippuu osin talon sijainnista.

Ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen yhtiön toimesta on järkevää, koska ilmanvaihtojärjestelmä on yhtiön vastuulla oleva perusjärjestelmä, joka ei täysin toimi, mikäli suodattimet ovat likaisia.

Mikäli taloyhtiössä on sovittu, että suodattimien vaihto kuuluu osakkaalle, tulisi suodattimet myös muistaa vaihtaa. Sovitut vastuujaot selviävät yhtiöjärjestyksestä.

Ilmansuodattimet on hyvä vaihtaa keväällä ennen katu- ja siitepölyajan alkua. Toinen vaihto on syytä tehdä syksyn aikana, jotta suodattimeen kerääntynyt lika ja pölyt eivät haittaisi ilmanvaihtoa. Silminnähden likaantuneet suodattimet on aina vaihdettava.

Näin vaihdat suodattimen

Raitisilmaventtiilien sisällä on usein vaihdettava suodatin, jonka ulkonäkö riippuu venttiilin mallista. Koska venttiilejä on monenlaisia, myös suodatinvalikoimista löytyy lukuisia eri malleja.

Mikäli käytössä on koneellinen ilmanvaihto, tuloilmakoneen suodattimien vaihtamisesta löytyy kullekin laitetyypille omat ohjeensa talon huoltokirjasta. Ohjeet ovat usein myös ilmanvaihtolaitevalmistajien verkkosivuilla.

Helsingin kiinteistötalkkareiden Sami Kylmäniemi vaihtaa korvausilmaventtiilin suodatinta etutöölöläisessä taloyhtiössä, missä on painovoimainen ilmanvaihto.

Jotta koti pysyy kunnossa, siistinä ja viihtyisänä, siellä on aika ajoin tehtävä pieniä huolto- ja kunnossapitotöitä sekä tarkastuksia.

Kodin huoltotyöt -oppaaseen on koottu kaikki tärkeimmät asukkaan vastuulle kuuluvat huoltotyöt. Oppaassa annetaan selkeät ohjeet huoltotöiden tekemiseen sekä kerrotaan, keneen tulee olla yhteydessä ongelmatilanteissa. Uusi painos on päivitetty vastaamaan uusia kunnossapitovastuutulkintoja. Opasta voit tilata Kiinteistöalan Kustannuksen verkkokaupasta, www.kiinkust.fi.

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti