Korvausilmaventtiileistä tulee sisälle katupölyä

Kadun varrella sijaitsevan taloyhtiön ikkunat uusittiin ja ikkunoihin asennettiin suodattimilla varustetut korvausilmaventtiilit. Aiemmin korvausilma oli tullut asuntoihin vanhoista kylmäkaappien läpivienneistä. Nyt ongelmaksi ovat muodostuneet liikenteen päästöt ja katupöly, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen pitää korvausilmaventtiileiden asentamista hyvänä merkkinä. Se kertoo, että ilmanvaihtoa on ainakin pyritty parantamaan. Keittiön kylmäkaappien läpivientejä ei ole varsinaisesti tarkoitettu ilmanvaihtoon, vaan kylmäkaapin viilennykseen, Kemppainen sanoo.

Korvausilmaventtiileissä on käytössä yleensä karkea- tai hienosuodattimia. Karkeasuodattimet suodattavat karkeita hiukkasia, joista katupöly pääosin koostuu ja hienosuodattimiin jää vielä pienempiä hiukkasia. Korvausventtiileihin ei kuitenkaan voi valita mitä tahansa suodattimia, vaan valmistajan kyseiseen malliin sopivia ja siihen suosittelemia suodattimia, Kemppainen kertoo.

Myös tuuletusikkunoihin saatavista suodatinkankaista tai ilmanpuhdistajista voi olla apua sisäilmanlaadun ylläpitämisessä.

Niin hyviä suodattimia ei ole, että niillä pystyttäisiin estämään kaikki pienhiukkaset ja kaasut, sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Timo Kujala Hengitysliitosta toteaa.

Asunnon sisäilmasta ei saa silti aiheutua haittaa terveydelle. Lain mukaan asunnon ilmanvaihto sekä sen vikojen ja puutteiden korjaaminen kuuluvat taloyhtiölle. Kiinteistöliiton taloyhtiön vastuunjakotaulukon mukaan taloyhtiölle kuuluu myös korvausilmaventtiileiden ja niiden suodattimien kunnossapitovastuu. Suositus on, että korvausilmaventtiilien huolto tehtäisiin vähintään kahdesti vuodessa eli keväisin ja syksyisin.

Olisi hyvä, että taloyhtiö lähtisi selvittämään mahdollista terveyshaittaa esimerkiksi sisäilma-asiantuntijoiden tekemillä mittauksilla, Arto Kemppainen sanoo.

Timo Kujalan mukaan yksi vaihtoehto olisi miettiä, saataisiinko korvausilmaa tuotua esimerkiksi hormirakenteen sisälle tehtävää raitisilmakanavaa pitkin. Toinen ratkaisu olisi koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihto.

Lue lisää täältä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti