Koro-Kanerva jyrähtää: ”Kojamon mainos kuvastaa alan vanhoja helmasyntejä”

Viime päivinä vuokramarkkinoilla kuhinaa on herättänyt valtakunnan yhden isoimman vuokranantajayrityksen radiomainossarja. Mainoksissa painajaismainen pienvuokranantaja utelee yksityisasioita asunnonhakijoilta, marssii vuokra-asuntoon sisään asiasta sopimatta ja kohtelee vuokralaista kaikin puolin huonosti. Mainoksen mukaan isolla vuokranantajalla asukas on turvassa. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanervan mukaan mainos kuvastaa koko alaa yhdistäviä vanhoja helmasyntejä ja kertoo kiristyvästä markkinatilanteesta.

– Mainoksen humoristiseksi tarkoitettu karikatyyri rikkoo selkeästi lakia. Se yrittää lyödä pienvuokranantajia vyön alle, mutta osuu valitettavasti koko alaa leimanneeseen vanhaan ongelmaan. Niin isot kuin pienet vuokranantajat ovat pitkään tehneet asioita seinät edellä, unohtaen asiakkaan. Myös lainrikkomista on tapahtunut puolin ja toisin. Kuluttajariitalautakunnassa näkemieni tapausten pohjalta voin sanoa, että lain rajoja ovat venytelleet niin suuret toimijat kuin pienvuokranantajatkin, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva toteaa.

Onneksi maailma muuttuu, ja hyvä vuokranantaja ymmärtää asiakkaan arvon. Laki asettaa reunaehdot osapuolten oikeuksille ja velvollisuuksille. Lisäksi alan järjestöjen yhdessä laatima Hyvä vuokratapa -ohjeistus antaa käytännöllisiä ohjeita esimerkiksi kaikkiin mainoksissa kuultaviin tilanteisiin.

Pienvuokranantajat omistavat noin 300 000 asuntoa Suomessa, ja saavat vuokranantajavertailuissa usein parhaat yleisarvosanat. Vaikka he vuokraavat keskimäärin 1-2 asuntoa, kokonaisuutena he muodostavat keskeisen kilpailijan isoille toimijoille. Kun kilpailu kiristyy, jyvät erottuvat akanoista.

– Hyvä vuokranantaja ymmärtää, että vuokraaminen on ihmistaitolaji. Pienvuokranantajan kilpailuetuna on mahdollisuus luoda vuokralaiseen henkilökohtainen suhde: tutustua jo asunnonhakuvaiheessa hyvin, tuntea asukkaan elämäntilanne, joustaa ja sopia asioista tilanteen mukaan. Tähän eivät isot toimijat taivu. Yhdessä voimme kuitenkin pitää huolta siitä, että painajaismaiset toimintatavat jäävät historiaan, Koro-Kanerva lataa.

Tutustu Hyvään vuokratapaan

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää