Kolme yleistä väärinkäsitystä kunnossapitovastuusta

Katriina Sarekoski Kiinteistöliitosta puhuu juridiikkapotpurissa airbnb:stä, tietosuojasta ja sähköautoista.

Kiinteistöliitto Uusimaan blogissa johtava lakimies Katriina Sarekoski korjaa yleisimpiä kunnossapitovastuun jakautumista koskevia väärinkäsityksiä.

Sarekoski listaa kolme yleisintä väärinkäsitystä, jotka liittyvät kylpyhuoneremontteihin, pintojen ennallistamiseen perustasoon ja asianpesukoneen vuodon aiheuttamiin vahinkoihin.

Vaikka vedeneristeet sekä wc-istuin, hana ja muut perusjärjestelmät kuuluvat taloyhtiön kunnossapitovastuulle, ei yhtiön välttämättä tarvitse vastata niistä aiheutuvista kustannuksista osakkaan oma-aloitteisen kylpyhuoneremontin kohdalla. Jos näissä ei ole todellista korjaustarvetta, vastaa osakas niidenkin uusimisen aiheuttamista kustannuksista, vaikka kunnossapitovastuu lähtökohtaisesti kuuluukin yhtiölle.

Pintojen ennallistaminen perustasoon on toinen väärinkäsityksiä aiheuttava asia. Jos yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvissa rakenteissa ilmenee vikoja tai vaurioita ja yhtiö joutuu ne korjatakseen purkamaan tai rikkomaan osakkaan vastuulle kuuluvia pintoja ja muita huoneiston sisäosia, tulee yhtiön ennallistaa korjauksen yhteydessä myös pinnat. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että yhtiön tulisi korjata pinnat kaikissa tapauksissa. Ennallistaminen tulee tehdä taloyhtiössä yleisesti noudatettuun perustasoon asti. Jos osakas haluaa tässä yhteydessä korjata pintamateriaalit perustasoa kalliimmilla ratkaisuilla, vastaa osakas korjauksen ja perustason välisestä kustannuserosta.

Jos rakenteille on aiheutunut vahinkoa osakkaan vastuulle kuuluvan laitteen rikkoutumisesta, ei yhtiö tällöin vastaa huoneiston sisäosien ennallistamisesta, vaan vastuu kuuluu osakkaalle. Tyypillisenä esimerkkinä tästä on astianpesukoneen rikkoutumisen aiheuttama vesivahinko. Yhtiön tulee kuitenkin korjata kunnossapitovastuulleen kuuluvat laitteet ja rakenteet tällaisessakin tapauksessa. Mikäli vahinko on levinnyt toisen osakkaan huoneistoon, vastaa yhtiö tällaisen osakkaan huoneiston korjaamisesta sekä rakenteiden että sisäosien osalta, jälkimmäisten osalta kuitenkin vain perustasoon asti. Rikkoutuneen laitteen omistaneen osakkaan vastuu vahingoista voi olla laajempi, mikäli vahinko on aiheutunut osakkaan huolimattomuudesta.

Lue tarkemmin Kiinteistöliitto Uusimaan blogista.

1 kommentti

  • Raija Koistinen Reply

    3.11.2019 at 12:59

    Koskeeko asiakkkaan vastuu myös siinä tapauksessa että hän on vaihtanut huonejärjestystä ja siirtänyt keittiön olohuoneeseen avokeittiöksi jossa on astianpesukone, joka vesivahingon joka koskee myös rakenteita ja valuu alakertaan

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti