Puutteellinen ilmanvaihto rasitteena monissa kodeissa

Useissa suomalaisissa kodeissa on puutteellinen ilmanvaihto, mikä huonontaa sisäilman laatua. Erityisen paljon ongelmia on 1970-80 -lukujen taloissa, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Hengitysliiton korjausneuvonnan päällikkö Timo Kujala kertoo, että toimivan ilmanvaihtojärjestelmän puute ja koneellinen poistoilmanvaihto ilman selkeitä korvausilmareittejä, ovat 70- ja 80-luvuilla rakennetuille taloille tyypillisiä ongelmia. Myös painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä ilman selkeää korvausilmareittiä ja korvausilman suodatusta on selkeä ongelmien aiheuttaja.

Suomalaisissa kodeissa on kolme erilaista ilmanvaihtojärjestelmää: painovoimaisella poistolla ja koneellisella poistolla toimiva järjestelmä sekä koneellinen tulo- ja poistojärjestelmä. Kahdessa ensimmäisessä haasteena on korvausilman saanti, sanoo Sisäilmayhdistys ry:n toiminnanjohtaja Mervi Ahola. Joidenkin talojen olemassa olevat korvausilmareitit on jopa laitettu umpeen. Toisaalta kaikkiin taloihin niitä ei ole koskaan edes tehty kunnolla, vaan on sen sijaan jätetty pois ikkunan tiivisteitä, Ahola mainitsee.

Koneelliset tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmät alkoivat yleistyä uudemmissa 2000-luvun rakennuksissa. Näissäkin syntyy ongelmia, jos huolto- ja ylläpitotyöt laiminlyödään. Esimerkiksi suodatinten vaihto tulisi tehdä kahdesti vuodessa.

Sisäilman laatuun voi vaikuttaa myös itse

Kerrostaloissa ja suuremmissa rivitaloissa taloyhtiöt usein huolehtivat ilmanvaihdon huollosta ja ylläpidosta. Omakotitaloissa ja pienissä rivitaloyhtiöissä ongelmat saattavat korostua, sillä huolto ja ylläpito ovat asukkaiden vastuulla.

Kaikissa kodeissa sisäilman laatuun voi vaikuttaa omilla teoilla siivoamalla säännöllisesti, huolehtimalla huonekalujen alkuperästä ja materiaalista sekä pesemällä liesituulettimen ritilät kerran kuukaudessa. Puutteellisen korvausilman saantia voi parantaa lisäämällä korvausilmaventtiileitä. Lisäksi kannattaa huolehtia siitä, että ilma pääsee kulkemaan huoneesta toiseen.

Lue lisää Helsingin Sanomista

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti