Kiinteistöveroja kertyi lähes 2 miljardia euroa

Kuva: Ralf Ahlskog

Kaikista kiinteistöveron maksajista 92,5 prosenttia on henkilöitä ja kuolinpesiä. Osakeyhtiöiden ja asunto-osakeyhtiöiden osuus on viidennes ja keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden 15 prosenttia. Loput 14 prosenttia jakautuvat julkisyhteisöjen ja niiden liikelaitosten, seurakuntien ja muiden välille.

Henkilöt ja kuolinpesät maksavat kiinteistöveroa keskimäärin 295 euroa. Kiinteistöjä omistavan osakeyhtiön ja kiinteistöosakeyhtiön keskimääräiset kiinteistöverot ovat yli 12 000 euroa.

Taloustaito-lehti kertoo jutussaan, että kiinteistöveron tuotosta reilu kolmannes tulee kiinteistöistä, jotka sijaitsevat Uudellamaalla. Seuraavaksi eniten verotuottoa kertyy Pirkanmaalta ja Varsinais-Suomesta (8 %). Pohjois-Karjalan, Kainuun, Keski-Pohjanmaan ja Ahvenanmaan yhteenlaskettu osuus kiinteistöveron tuotosta on puolestaan hieman alle 5 prosenttia.

Kiinteistöveron tuotto kasvoi 5,6 prosenttia Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Savossa. Etelä-Karjalassa tuotto kutistui prosentilla.

Kiinteistöverosta 73 prosenttia – 1,46 miljardia – kertyy rakennuksista. Maapohjan osuus on noin 27 prosenttia, euroissa 0,53 miljardia.

Vuoden 2021 kiinteistöveron perusteena olevat kiinteistöjen verotusarvot olivat yhteensä 241,2 miljardia euroa, mistä rakennusten osuus oli 193,6 miljardia euroa (80 %) ja maapohjan osuus 47,6 miljardia euroa (20 %).

Kiinteistöverotus päättyy kiinteistönomistajilla eri aikaan. Suurimmalla osalla kiinteistönomistajista kiinteistöveron eräpäivät olivat elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti