Kiinteistösijoittaminen on nousussa – asuntomarkkinoilla kuplasta ei voida puhua

Kuvituskuva

Sijoittajien kiinnostus kiinteistömarkkinoita, erityisesti asuntosijoittamista, kohtaan on ollut jo pitkään kasvussa. Erityisesti sijoittajia houkuttelevat nyt kasvukeskukset ja pääkaupunkiseutu.

Sijoittajien kiinnostus kiinteistömarkkinoihin oli viime vuonna ennätyksellisen vilkasta. Yksi suurimmista kehityksen vetureista oli asuntosijoittaminen. LähiTapiola Kiinteistövarainhoito on yksi Suomen suurimmista kiinteistösijoittajista.  Kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio KTIn mukaan ammattimaisten kiinteistökauppojen yhteenlaskettua arvo nousi viime vuonna huikeaan 7,4 miljardiin euroon.

Kasvu on ollut niin vauhdikasta, että monet jo miettivät, onko käsillä kiinteistökupla.  Asuntomarkkinoiden osalta LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon salkunhoitaja Vesa Viita rauhoittelee tilannetta.

-Asuntomarkkinoilla kuplasta ei ole pelkoa, ainakaan jos tarkastellaan perinteisiä mittareita, kuten asuntojen hintojen suhdetta ansiotuloihin tai vuokrien suhdetta asuntojen hintoihin. Asuntokuplasta puhuttaessa asuntojen hinnat yleensä eriytyvät ansiotulojen ja vuokrien kehityksestä, Viita sanoo.

Kova kiinnostus kasvukeskuksiin

Suomessa aloitettiin viime vuonna kaikkiaan 37 000 uuden asunnon rakentaminen. Tällä vastataan siihen kovaan kysyntään, jota kasvukeskuksiin kohdistuu. Myös sijoittajat investoivat nyt voimakkaasti kasvukeskuksiin ja etenkin pääkaupunkiseudulle. Sijoittajia houkuttelevat alueet, joissa on hyvät palvelut, toimiva joukkoliikenne ja paljon työpaikkoja.

LähiTapiolan salkunhoitaja Vesa Viidan mukaan vaikuttaa siltä, että kasvukeskuksissa asuntojen – myös vanhojen asuntojen – hinnat jatkavat tasaista kasvuaan. Vastaavasti muuttotappiokunnissa luvut painuvat pakkasen puolelle.

-Suomen talouden ja korkojen  kehityksen lisäksi kiinteistösijoittajan kannattaakin seurata asioita myös alueellisesti. Näitä ovat esimerkiksi viimeisimmät tiedot muuttoliikkeistä, kasvukeskusten muuttovoitoista ja -tappioista sekä kaupunkien työttömyysluvuista, Viita sanoo.

Aloittelevan asuntosijoittajan ABC: Sijainti, asunnon kunto, oikea vuokrataso ja luotettava vuokralainen

Asuntosijoittaminen vaatii sijoittajalta paljon työtä, markkinoiden tuntemista ja perehtymistä. Paras sijoituskohde riippuu pitkälle omasta sijoitusstrategiasta ja riskinsietokyvystä. Mutta mitä aloittelevan asuntosijoittajan sitten tulisi ottaa huomioon?

-Kaikkein tärkeintä on tuntea hyvin asunnon sijainti: paikallismarkkinat ja alue, jolta asunnon hankkii. Lisäksi asunnon tekninen kunto ja tulevat remontit tulee selvittää. Kolmanneksi kannattaa huomioida vuokrauksen kannattavuus ja kenelle asunnon vuokraa – luotettava vuokralainen säästää omistajan monelta murheelta. Pitkäaikainen vuokralainen maltillisella vuokralla on aina parempi vaihtoehto kuin lyhytaikainen hieman kovemmalla vuokralla, Viita sanoo.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti