Kiinteistöriidoista jopa 100 000 euron kulut

Oikeudenkäyntikulut riita-asioiden pääkäsittelyssä jatkavat yhä kasvuaan. Vasta julkaistun tutkimuksen mukaan käräjäoikeuksissa ratkaistujen riita-asioiden määrä on vähentynyt, mutta käsittelyaika on pidentynyt, kirjoittaa Taloussanomat.

Tutkimus (edilex.fi) liittyy hallitusohjelman kirjaukseen oikeudenkäyntikuluriskin alentamiseksi. Sen ovat toteuttaneet tohtorikoulutettavat Laura Sarasoja ja Chris Carling Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.
Tutkimuksen keskeisin havainto on, että oikeudenkäyntikulut ovat kasvaneet pääkäsittelyssä ratkaistuissa riita-asioissa. Sama havainto tehtiin myös aikaisemmissa selvityksissä. Oikeudenkäyntikulut ovat siis kasvaneet koko alioikeusuudistuksen jälkeisen ajan pääkäsittelyssä ratkaistuissa riita-asioissa, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vuoden 2019 neljän ensimmäisen kuukauden aikana ratkaistuja riita-asioita (n=538). Tavoitteena oli selvittää oikeudenkäyntikulujen tasoa ja kehitystä.

Suomalaisten riidat ovat arkisia ja ne liittyvät yleensä perheeseen, asumiseen ja työhön. Tutkimuksen mukaan riita-asioissa osapuolten yhteenlasketut oikeudenkäyntikulut olivat 41 prosentissa tapauksista suuremmat kuin riidan intressi.

Suurissa, yli 100 000 euron, intressiriidoissa mediaani oikeudenkäyntikuluriski on yli 46 000 euroa. Suurissa riita-asioissa on usein kyse vakuutussopimuksista sekä kiinteistöjää ja taloyhtiöitä koskevista riidoista.

Lue lisää Taloussanomista.

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti