Kiinteistönvälittäjien taksoissa huikeita eroja

Kuva: Bigstock

Asuntojen kysyntä käy nyt kuumana, mikä on lyhentänyt myös myyntiaikoja. Kiinteistövälitysalan keskusliiton mukaan esimerkiksi helsinkiläisen kerrostaloasunnon mediaanimyyntiaika on nyt noin viikon normaalia lyhyempi. Omakotitaloissa ero on vielä suurempi.

Välittäjien perimissä palkkioissa on kuitenkin selvää vaihtelua. Palkkio voi vaihdella merkittävästi sen mukaan, millä asuinalueella myytävä asunto sijaitsee. Kerrostaloasunnon välityspalkkio on yleensä pienempi kuin kiinteistön, kuten omakotitalon.

– Kun myydään kiinteistöä eli tonttia tai taloa, ovat kustannuserät erilaisia kuin kaupunkien asunto-osakeyhtiöissä, tähdentää Kiinteistövälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson.

Välityspalkkio lasketaan yleensä asunnon velattomasta hinnasta. Tällöin myyntihintaan lasketaan mukaan yhtiövelkaosuus. Ero voi joissakin taloyhtiöissä olla merkittäväkin.

Esimerkiksi Helsingissä välittäjien listapalkkiot kerrostaloasunnolle liikkuvat suunnilleen 2,0–5,0 prosentin haarukassa. Muualla Suomessa liikutaan 3,0–5,0 prosentissa.

Käytännössä palkkioon vaikuttaa asunnon sijainti, kunto ja ennakoitu kysyntä. Listahintoja tarkastelemalla palkkioista voi saada väärän kuvan. Jotkut välittäjät tarjoavat asunnonmyyjille myös kiinteätä palkkiota, joka määräytyy asunnon suuruuden mukaan.

Lue tästä Taloussanomien juttu kokonaisuudessaan ja katso, mitkä tekijät vaikuttavat välityspalkkioihin!

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti