Kiinteistöliitto Uusimaa ry: Oikeus ilmalämpöpumpun asentamiseen parvekkeelle ei ole itsestäänselvyys

Kuva: Bigstock

Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksessä osakkaalla oli oikeus sijoittaa ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö huoneistoon kuuluvalle parvekkeelle. Aiemmin vakiintuneen tulkinnan mukaan läpivientien tekeminen ulkoseinään merkitsi aina sitä, että muutostyö ulottuu huoneiston ulkopuolelle. Huoneiston ulkopuolisiin muutostöihin vaaditaan lain mukaan taloyhtiön lupa. Taloyhtiö voi vapaasti päättää myöntää tai olla myöntämättä lupaa, asiaa sen kummemmin perustelematta.

Ennakkopäätöksessä läpivienti huoneistoparvekkeelle tulkittiin huoneiston sisäpuoliseksi muutostyöksi, eikä yhtiöllä siten ollut automaattista oikeutta kieltää ilmalämpöpumpun asentamista.

Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies Niklas Lindberg haluaa muistuttaa, että ennakkopäätöksessä todetaan kuitenkin myös, että muutostyöoikeus ei edelleenkään ole ehdoton. Asia on aina ratkaistava tapauskohtaisesti sen perusteella, aiheutuuko ilmalämpöpumpun asennuksesta haittaa yhtiölle tai muille osakkaille, sekä onko aiheutuvan haitan määrä kohtuuton asennuksesta osakkaalle koituvaan hyötyyn nähden.

− Puhelinneuvonnassamme kuuluu paljon virhetulkintoja siitä, että oikeus asentaa ilmalämpöpumppu huoneistoparvekkeelle on itsestäänselvyys, Lindberg lisää.

Parvekkeella ei saa huseerata miten haluaa

Osakkeenomistajalla on muutostyöoikeus osakashallinnassa olevissa tiloissa. Huoneistoon kuuluva parveke on lähtökohtaisesti osakkeenomistajan hallinnassa. Parvekkeella osakkeenomistajan muutostyöoikeus on kuitenkin suppeampi kuin huoneistossa muutoin.

Lindberg muistuttaa, että osakkaan on aina tehtävä etukäteen kirjallinen ilmoitus ilmalämpöpumpun asentamisesta isännöitsijälle tai hallitukselle, kun muutostyö voi vaikuttaa yhtiön vastuulla olevaan rakenteeseen, tai se voi vaikuttaa jonkun toisen huoneiston käyttämiseen taikka aiheuttaa sille haittaa. Yhtiöllä on edelleen mahdollisuus kieltää asennus, mutta kokonaan kieltäminen on viimeinen vaihtoehto.

Asennus huoneistoparvekkeelle voidaan kieltää, jos muutostyötä ei ole ehtoja asettamallakaan mahdollista tehdä ilman, että siitä aiheutuu yhtiölle tai toiselle osakkaalle kohtuutonta haittaa osakkaan siitä saamaan hyötyyn nähden. Tekniset seikat, kuten esim. läpivientien tekeminen ulkoseinärakenteeseen haittaa ja vahinkoja aiheuttamatta sekä kondenssivesien hallinta, ovat arvioinnin pohjalla.

Parvekkeettomien huoneistojen osakkaat voivat edelleen asentaa ilmalämpöpumpun vain yhtiön luvalla, sillä ulkoseinään tehtävät läpiviennit merkitsevät parvekkeettomien huoneistojen osalta yleensä sitä, että ilmalämpöpumppua koskeva muutostyö ulottuu huoneiston ulkopuolelle.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti