Kiinnitä huomiota valaistukseen – oppaista löydät suunnitteluvinkit

Helsingin kaupungin Ilmastokatu-hanke ja suunnittelu- ja konsultointiyritys Ramboll ovat laatineet yhteistyössä kaksi valaistusopasta, joissa annetaan vinkkejä energiatehokkaan valaistussaneerauksen toteuttamiseen liiketiloissa ja taloyhtiöissä.

”Oppaiden avulla halutaan innostaa ja opastaa taloyhtiöitä ja liikekiinteistöjä investoimaan valaistussaneeraukseen, jolla oikein suunniteltuna voidaan säästää sekä energiaa että rahaa, parantaa turvallisuutta ja lisätä viihtyvyyttä”, kertoo Ilmastokatu-hankkeen projektikoordinaattori Viliina Evokari.

Tiiviit ja käytännönläheiset oppaat sisältävät hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja, joiden avulla valaistuksen saneerausta suunnitteleva voi välttää yleisimmät valaistukseen liittyvät sudenkuopat. Oppaat tarjoavat konkreettisia ohjeita myös käyttäjille.

”Valaistusta nykyaikaistamalla on mahdollista pienentää sähkönkulutusta sekä vähentää kasvihuonepäästöjä ja parantaa samalla valaistuksen laatua ja toiminnallisuutta”, kiteyttää Rambollin projektipäällikkö ja valaistussuunnittelija Emilia Rautkylä.

Valaistuksella houkutteleva myymälä ja turvallinen asuintalon piha

Oppaissa esimerkkikohteina ovat Isolla Roobertinkadulla sijaitseva kivijalkamyymälä sekä asuinkiinteistö. Niihin Ramboll suunnitteli valaistuksen modernisoinnin energiansäästötoimenpiteineen.

Liiketilan merkittävin muutos liittyi monimetallikohdevaloihin, jotka suositeltiin korvattavaksi vastaavan valontuoton LED-valaisimilla. Tämän yksinkertaisen toimenpiteen avulla kohdevalaistuksen energiankulutusta on mahdollista pienentää jopa 40 prosenttia.

Asuinkiinteistössä suositeltiin pihavalaistuksen varustamista liiketunnistuksella kello 23–7, jolloin energiaa on mahdollista säästää jopa 60 prosenttia jatkuvaan pimeän ajan valaistukseen verrattuna. Lisäksi valaistusasiantuntijat suosittelivat energiatehottomien ja lyhytikäisten hehkulamppujen vaihtamista LED-lamppuihin, mikä vähentäisi energiankulutuksen ohella myös huollon tarvetta.

Valaistusoppaat on julkaistu osana Ilmastokatu-hanketta (http://ilmastokatu.fi). Hankkeessa pyritään löytämään toimivia ja uudenlaisia ratkaisuja rakennetun ympäristön kasvihuonekaasupäästöjen ja energiankulutuksen vähentämiseen. Oppaat ovat saatavilla sähköisesti sekä myös painettuna Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista (Viikinkaari 2a).

Tutustu oppaisiin

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti