Kevään laki- ja tulkintamuutokset toivat parannuksia taloyhtiöiden arkeen

Taloyhtiötapahtumassa on mahdollisuus tutustua lisää taloyhtiöiden arkea uudistaneisiin lakimuutoksiin ja -tulkintoihin, toisin sanoen ASREK:iin ja kunnossapitovastuutulkintojen muutoksiin.

Kiinteistöliitto Uusimaan vanhempi lakimies, varatuomari Mia Pujals luennoi näistä molemmista päivänpolttavista aiheista rautaisella ammattitaidolla. Selvitetään kuitenkin, mitä luennoitsijamme itse ajattelee näistä muutoksista?

Sähköinen rekisteri nopeuttaa omistusoikeuden selvittämistä

Laki huoneistotietojärjestelmästä astui voimaan vuoden alusta. Mitä parannuksia tämä muutos tuo mielestäsi taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden arkeen?

– Mielestäni suurin vaikutus taloyhtiöiden arkeen on sillä, että osakeluettelon pitäminen siirtyy pois taloyhtiöiltä viranomaisen hoidettavaksi. Koska kyse on osakkeiden omistusoikeuden kirjaamisesta, on muutos hyvä, toteaa Pujals.

Osakkeiden omistusoikeuden selvittäminen voi esimerkiksi perintöoikeudellisissa tilanteissa edellyttää laajoja sukuselvityksiä sekä perintöoikeudellista asiantuntemusta. Tästä johtuen on Pujalsin mielestä ehdottomasti hyvä asia, että osakkeiden omistusoikeus jatkossa selvitetään viranomaisen toimesta.

Sähköisen osakehuoneistorekisterin myötä osakkeiden omistusta koskevat tiedot ovat viranomaisen ylläpitämässä julkista luotettavuutta nauttivassa rekisterissä.

– Siirtymisen myötä paperisia osakekirjoja ei enää anneta ja tulevaisuudessa sähköinen osakehuoneistorekisteri mahdollistaa myös osakkeiden sähköisen kaupankäynnin, Pujals lisää.

Vanhojen taloyhtiöiden siirtymäaika sähköiseen rekisteriin alkaa toukokuussa ja jatkuu vuoden 2022 loppuun. Onko mahdollista, että siirtymäaikana tulee ongelmia?

– En usko, että siirtymäaikana tulee vakavia ongelmia. Aiheesta on runsaasti tietoa eri nettisivustoilla ja taloyhtiöt ja isännöitsijät ovat hyvin informoituja, vakuuttaa Pujals.

Sähköinen osakehuoneistorekisteri (ASREK) luennolla käydään läpi perusasiat siten, että taloyhtiöt ja osakkaat tietävät, mitä toimenpiteitä sähköiseen rekisteriin siirtyminen edellyttää.

Kunnossapitovastuumuutokset tukevat jo laajalti omaksuttuja käytänteitä

Kunnossapitovastuiden tulkintamuutokset ovat aiheuttaneet vilkkaan keskustelun kevään aikana. Pujalsin mielestä muutokset ovat kiistattomasti positiivia, mutta miksi?

– Ensinnäkin tulee todeta, että tulkintojen tarkistukset ovat hyvin perusteltuja asunto-osakeyhtiölain valossa. Monessa taloyhtiössä on esimerkiksi ilmanvaihdon suodattimet vaihdettu yhtiön toimesta, joten tässä suhteessa tulkinnan tarkistus vastaa jo noudatettua käytäntöä, toteaa Pujals.

Myös toinen keskeinen tulkintamuutos, eli taloyhtiön vastuu hajulukon tukoksen avaamisesta, on Pujalsista hyvä muutos. Näin vältytään virheellisesti suoritettujen avaustoimenpiteiden aiheuttamilta vahingoilta.

No miten tämä asia tulisi nähdä, kun on niitä, joiden mielestä tällaiset asiat nyt vaan tulisi osakkaan osata hoitaa itse?

– Sillä, osaako osakas itse hoitaa kunnossapitotoimen vai ei, ei ole lain näkökulmasta merkitystä. Sekä suodattimet että pesualtaiden hajulukot ovat osa taloyhtiön perusjärjestelmiä: suodattimet ilmanvaihtojärjestelmää ja hajulukot vesi- ja viemärijohtojärjestelmää. Perusjärjestelmät taas ovat kokonaisuutena taloyhtiön kunnossapitovastuulla, täsmentää Pujals.

Muutoksia arvostelleiden kannattaa myös muistaa, että tulkintamuutokset on laadittu estämään niitä kaikkein ikävimpiä vahinkoja, joita muun muassa vesivahingot ovat. Pujals muistuttaakin, miten esimerkiksi keittiön lavuaarin hajulukon tukos tai tukoksen poistaminen niin, että viemäriliitos jää vuotamaan, voi aiheuttaa laajan vesivahingon.

Kunnossapitovastuiden uudet tulkinnat luennolla käydään läpi, mikä on vastuunjakotaulukko ja sen suhde asunto-osakeyhtiölakiin. Lisäksi selvitetään, miten taloyhtiössä voidaan poiketa vastuunjakotaulukosta sekä mitä uutta aikaisempaan verrattuna uudet taulukot sisältävät.

 

Sähköinen osakehuoneistorekisteri (ASREK)
Messukeskus, Siipi Kokous- ja tapahtumamaailma
Sali 103, klo 9.45-10.45

Kunnossapitovastuiden uudet tulkinnat: Taloyhtiön vastuunjakotaulukko 2019
Messukeskus, Siipi Koukous- ja tapahtumamaailma
Sali 103, klo 15.00-15.30

Ilmoittaudu tapahtumaan

Tapahtuman seminaariohjelma

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

11.1.2022

Lakibotti vastaa taloyhtiöiden lakikysymyksiin 24/7

Lakibotti vastaa taloyhtiöitä koskeviin lakikysymyksiin kellonajasta tai viikonpäivästä riippumatta. Botin koulutuksesta ja vastaamaan opettamisesta vastaavat Kiinteistöliiton lakimiehet. Lakibotti vastaa yleisimpiin asunto-osakeyhtiössä ilmeneviin yksinkertaisiin lakikysymyksiin nopeasti ja ymmärrettävästi.

21.5.2021

Uuden lain virhevastuu uhkaa nostaa remonttikuluja

Taloyhtiöiden remonttikustannukset voivat nousta, jos maankäyttö-¬ ja rakennuslain uudistukseen ujutettu vastuunjako toteutuu, epäilevät asiantuntijat. Hallitus haluaa puuttua rakentamisen laatuun Suomessa. Sen seurauksena maankäyttö- ja rakennuslakiin on tulossa mittava rakennushankkeiden virhevastuuta koskeva uudistus.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti