Kerrostalon peruskorjaaminen ympäristöystävällisempää ja halvempaa kuin uuden rakentaminen

Helsingin asuntotuotannon (ATT) teettämän selvityksen mukaan vanhan kerrostalon korjaaminen ja lisäkerrosten rakentaminen tuottaa pienemmän hiilijalanjäljen kuin talon purkaminen ja uuden rakentaminen tilalle. Lisäksi korjausrakentaminen on edullisempi vaihtoehto, kirjoittaa Rakennuslehti.

Selvityksessä on tarkasteltu kahta Helsingin kaupungin vuokrakerrostaloa viidenkymmenen vuoden aikaperspektiivissä. Hiilijalanjälki oli molemmissa kohteissa yli 20 prosenttia pienempi kuin purkamis- ja uudisrakentamisvaihtoehdoissa.

Selvityksestä käy myös ilmi, että kuljetuksen ja purkamisen vaikutus hiilijalanjälkeen on suhteellisen pieni, kun taas energiatehokkuuden, rakennusmateriaalien ja lämmitysenergian vaikutus on merkittävä.

Helsingin kaupungin rakennuttaja-arkkitehti Timo Karhun mukaan tulokset ovat suuntaa-antavia. Vanhojen lähiökerrostalojen purkaminen ja uusien rakentaminen niiden tilalle ei ole välttämättä ilmaston ja kestävän kehityksen kannalta paras vaihtoehto. Asiaa on selvitettävä tarkemmin, Karhu toteaa.

Rakennuslehden haastattelema ympäristöministeriön erityisasiantuntija Matti Kuittinen pitää korjauskelpoisen rakennuskannan ylläpitämistä järkevänä ympäristötaloudenpitona. Vertailutulokset Helsingistä  ovat hyvää pohjatietoa muille rakennuttajille ja kaupungeille, Kuittinen sanoo.

Lue lisää Rakennuslehdestä

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti