Kaupunkilaisten toiveissa oma sauna, lisää säilytystilaa sekä erillinen työhuone

Kuva: Ralf Ahlskog

Peräti 56 % suomalaisista kaupunkiasukkaista haluaisi saunan omaan asuntoonsa, vaikka se vie tilaa. Prosenttiosuus on noussut tasaisesti vuodesta 2019, jolloin se oli 50 % ja vuodesta 2020, jolloin se oli 52 %. Suurissa kaupungeissa asuvista 41 %:lla on jo oma sauna.

Vaihtoehdon: ”käytän mieluummin taloyhtiön yhteissaunaa ja käytän asuntoni tilat mieluummin johonkin muuhun,” valitsi tänä vuonna 31 % vastaajista (2020: 37 % ja 2019: 38 %).

Tulokset käyvät ilmi YIT:n tilaamasta ja Prior Konsultoinnin toteuttamasta Kestävät kaupunkiympäristöt -barometrista, johon vastasi yli tuhat kaupungissa asuvaa suomalaista syyskuussa 2021.

− Koronapandemia on selvästi kääntänyt katseet koteihin. Kun omassa kodissa on vietetty tavallista enemmän aikaa, ovat tietyt perustarpeet alkaneet korostua. Saunan kohdalla tämä korostuu myöskin siitä syystä, että monet julkiset saunat uimahalleissa ja kuntosaleilla ovat olleet pitkään suljettuina, toteaa Asuminen Suomi ja CEE segmentin kehitysjohtaja Marko Oinas.

Barometrissä tiedusteltiin tänä vuonna myös sitä, mitä tiloja vastaajien kodeissa on ja mitä he haluaisivat omaan asuntoonsa. Koteihinsa reilusti säilytystilaa toivoi peräti 39 % vastaajista, 38 %:n kokiessa, että heillä oli jo tämä asia jo kunnossa.

Erillistä työ- ja/tai vierashuonetta kaipaili 28 % vastaajista, kun 27 %:lla tila jo löytyi kodista. Näkymää luontoon toivoi 25 % (49 % tämä löytyi jo) ja omaa pihaa toivoi 23 % (26 %:lla tämä löytyi jo). Erityisesti helsinkiläisillä oma sauna, runsas säilytystila ja piha olivat harvinaisia, mutta joka toisella oli kuitenkin kotoaan näkymä lähiluontoon.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti