Kaukolämmöstä irtautuminen voi poikia lisälaskun

Kuva: Bigstock

Kaukolämmöstä maalämpöön vaihtamista suunnittelevat helsinkiläiset taloyhtiöt ovat syksyn aikana hämmästelleet niin sanottua irtautumismaksua, jonka kaupungin energiayhtiö Helen perii toimenpiteestä. Keskimäärin maksu on Helenin mukaan arvonlisävero mukaan lukien 5 400 euroa, mutta se voi joissain tapauksissa nousta jopa 6 600 euroon.

Maksulla Helen sanoo kattavansa kuluja: tarpeettomaksi jäävä kaukolämpöputki pitää katkaista jäätymis- ja vuotovaaran takia.

− Hinta riippuu muun muassa kaivuutöiden sijainnista, putkimateriaaleista ja mahdollisesta asfaltoinnista, sanoo myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa Talouselämä-lehdelle.
Hän huomauttaa, että maksu on aina mainittu myös sopimusehdoissa.

KAUKOLÄMMÖN LIITTYMISMAKSUT muuttuivat arvonlisävelvollisiksi vuonna 2017.  Vanhoissa sopimuksissa liittymämaksut ovat olleet palautuskelpoisia, uusissa eivät.

Myös Tampereen sähkölaitoksella on Helsingin tapainen kaukolämmöstä irtautumismaksu. Se on hieman pienempi kuin Helsingissä, 1 500 euroa ilman alvia.

Turku Energialla ja Vantaan Energialla irtisanomismaksua ei ole käytössä, mutta kuten Tampereellakin, purkukustannukset voidaan vähentää palautettavasta liittymismaksusta.

− Vanhoissa sopimuksissa liittymismaksu oli palautuskelpoinen. Jos maksu on palautettava, sopimusehdot mahdollistavat, että siitä vähennetään purkamisesta aiheutuvat välittömät kustannukset, Turku Energian Jari Kuivanen kertoo.

Kaukolämpö on yhä ylivoimaisesti suosituin lämmitysmuoto kaupunkialueilla. Energiateollisuuden mukaan 56 prosenttia kaikista Suomen asuinrakennuksista lämmitetään kaukolämmöllä, ja kerrostaloissa osuus on ainakin suurissa kaupungeissa 90 prosentin luokkaa.

LÄMMÖNLÄHTEEN VALINTAAN vaikuttavat monet tekijät. Kaupunkien keskustoissa maalämpö ei useinkaan ole toteuttamiskelpoinen. Kaukolämpöä taas ei välttämättä ole saatavilla kauempana tiiviistä kaupunkirakenteesta.

Arvion mukaan noin 60 prosenttiin uusista omakotitaloista tulee maalämpö, ja moni taloyhtiö pohtii asiaa. Omakotitalon lämmitysjärjestelmän vaihto kaikkine kuluineen maksaa noin 20 000 euroa arvonlisäveroineen.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti