Kaukolämmön hinnannousu raivostuttaa asukkaita Helsingissä

Kuva: Bigstock

Helen perustelee kaukolämmön energiahinnan 29,9 prosentin hinnankorotusta kivihiilen ja kaasun valmisteverojen korotuksella sekä poikkeuksellisen voimakkaalla polttoaineiden, päästöoikeuksien ja sähkön hinnan samanaikaisella nousulla.

– Raaka-aineiden eli polttoaineiden hinnannousu on merkittävin ajuri. Näihin lukeutuvat kaasu ja kivihiili, Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa sanoo.

Viime vuonna kaasun ja kivihiilen markkinahinnat olivat alemmalla tasolla, joten vastaavia korotuspaineita ei Hintsan mukaan kaukolämmössä ollut. Helen tuottaa noin 90 prosenttia kaukolämmöstään kivihiilellä ja kaasulla.

– Lisäksi valmisteverot nousivat vuoden alussa ja myös päästöoikeudet ovat kallistuneet tuntuvasti tänä vuonna.

Kiinteistöliiton Uudenmaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä pitää korotusta aivan hurjana, kun alla on vielä useiden kymmenien prosenttien korotukset kymmenen viime vuoden ajalta.

Äkilliset yllättävät korotukset ovat todella vaikeita taloyhtiöille, sillä 30 prosentin korotus tekee jo euroissakin paljon.

– Ja sitten on sanottu, että jatkoa seuraa. Pelkona on, että ensi vuonna tulee lisää korotusta. Todella ikävä tilanne. Ilmoitus tästä korotuksesta on viimeinen olki kamelin selässä.

Vastaavia korotuksia ei ole tehty muualla Suomessa

Heikkilän mukaan Helenin korotuksessa on ikävintä se, että korotus on kerralla niin suuri.

– Ei kai sitä olisi ihan välttämätöntä siirtää välittömästi ja täysmääräisesti asiakkaalle. Aika usein joustoa voisi harkita.

Jos Helsingissä on tähän asti kaukolämpö maksanut Heikkilän mukaan 1,38 euroa neliöltä, 30 prosentin korotus nostaa neliöhinnan 1,79 euroon keskimäärin.

90 neliön perheasunnossa korotus tarkoittaa noin 443 euroa vuodessa.

Budjetit voivat mennä uusiksi

Heikkilä kertoo, että Helenin asiakkaana olevilta taloyhtiöiltä tulee paljon yhteydenottoja.

– Olemme saaneet soittoja todella kiukkuisilta ja hämmästyneiltä ihmisiltä, että miten tämä on mahdollista ja mitä asialle voidaan tehdä.

– Tämä tulee olemaan meillä kuuma peruna lähikuukausina.

Monissa taloyhtiöissä budjetit voivat mennä uusiksi ja arvioita on tehtävä, mennäänkö 30 prosentin vai ennakoiden peräti 50 prosentin korotuksilla.

Keväällä, kun yhtiökokouksissa päätetään vastikkeista, monissa taloyhtiöissä nähtäneen korotuksia. Tulevat kuukaudet ratkaisevat paljon, sillä leuto talvi hillitsisi lämmityskuluja ja paineita vastikkeissa.

Jopa kolminkertaisia eroja

Kaukolämpö on kaupunkien ja taajama-alueiden yleisin lämmitysmuoto. Kaukolämmön osuus lämmitysmarkkinoista on vajaat 50 prosenttia. Noin 2,7 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämmitetyssä talossa.

Helsingin kerrostaloyhtiöistä yli 90 prosenttia käyttää kaukolämpöä. Pientaloista osuus on paljon pienempi.

Kaukolämmön hinta vaihtelee alueellisesti paljon. Jotkut yhtiöt ovat jopa laskeneet, toiset taas nostaneet hintoja. Yleisesti hintakehitys on vakaata.

Helenin tilanne on poikkeuksellinen, sillä sen kaukolämpö on yhä hyvin fossiiliperäistä, vaikka yhtiö tekee uudistuksia päästäkseen irti fossiilisista. Helen on ilmoittanut sulkevansa Hanasaaren kivihiilivoimalan huhtikuun alussa vuonna 2023.

Kuusamossa omakotitaloasukas pääsee halvimmalla, reilulla 55 eurolla megawattitunnilta, kun taas kalleinta lämpöä, yli 148 euroa, tuottaa Pori Energia Kristiinankaupunkiin.

Lue IS/Taloussanomien jutusta, mitä kaukolämpö maksaa alueellasi!

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti